Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je návrat detí do škôl už bezpečný? Odpovedá hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová
Zdielať na

Je návrat detí do škôl už bezpečný? Odpovedá hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová

BRATISLAVA / Deti sa postupne začínajú vracať do škôl. Je to bezpečné? Ktoré budú nosiť rúška, ktoré respirátor a ako často sa budú v rámci novej testovacej stratégie testovať? Opýtali sme sa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre pediatriu.

Ak sa epidemiologická situácia na Slovensku zlepší, prioritou bude hlavne návrat detí do škôl. "Celý ten návrat, ako ho predstavil minister školstva, je veľmi opatrný a veľmi postupný, a tá postupnosť návratu je práve kvôli tomu, aby sme veľmi rýchlo nezvýšili tú mobilitu, aby sme si počkali na to, čo urobí návrat tých menších detí a postupne, ak sa tá situácia bude zhoršovať, tak vieme pribrzdiť, a preto sme urobili to, že celý štát bude fungovať na Covid automate, ktorý je na celoštátnu úroveň, teda opatrenia, ale školstvo pôjde na úroveň regionálnu," priblížila Elena Prokopová. 

Pri návrate detí do škôl bola obmedzená telesná výchova, pritom sa hovorí v kontexte pandémie aj o dôležitosti športu. "Diskutujeme o tom a myslíme si, že je to pre tie deti veľmi dôležité, v každom prípade musíme počkať aspoň tie dva týždne, čo urobí ten návrat detí do škôl ako takých, na výučbu, a potom, ak to bude v poriadku, tak určite tie uzavreté kolektívy v triedach ten telocvik v nejakej forme urobíme," doplnila. 

Mnohých rodičov najmä zaujíma, či deti budú musieť v triedach respirátory alebo tým mladším postačia rúška. "Už teraz je vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva napísané, že deti v materských školách majú rúška iba odporúčané, deti 1. stupňa môžu mať rúško, deti 2. stupňa a stredných škôl majú respirátor," ozrejmila odborníčka. 

Podľa Prokopovej si je potrebné uvedomiť, že na najbližšie dva týždne máme zo starších detí v škole maturantov a od budúceho týždňa koncové ročníky základných škôl. "Nie je to také kvantum tých detí, budeme zvažovať aj na základe čísiel, ktoré do týždňa prídu, či zmeníme respirátor na školách na rúško," povedala. 

Ministerstvo zdravotníctva považuje školy z hľadiska prenosu ochorenia za rizikové, rovnako ako veľké podniky, s testovaním detí teda rátajú. "Radi by sme boli, ak by sa testovali aj tie mladšie, čiže aj prvý stupeň, aby sa ale rodičia nevystrašili, u týchto mladších detí rátame s jednoduchými metódami - nosové samotesty, nie výtery, antigénové testy, ktoré si deti dokážu urobiť sami doma, ráta sa s tým domácim testovaním pred školou," vysvetlila Prokopová. 

Predpokladá sa testovanie antigénovými testami v pondelky a stredy. "V prípade, že dieťa otestujú v pondelok s pozitívny výsledkom testu, ostáva v karanténe samé. "Neostáva doma celá trieda, lebo v sobotu a nedeľu v tej triede neboli. Pokiaľ bude pozitívne v stredu, vtedy bude musieť ísť celá trieda do karantény, pretože v pondelok a utorok boli tie deti spolu," upresnila Prokopová. 

Odborníčka pripomína, že testovanie na týždennej báze stráca význam, preto je dôležité testovať pondelky aj stredy. "Vieme, že antigény, ak môžeme považovať za výpovedné, tak tá 48-hodinová lehota je úplne maximálnou lehotou, ktorú môžeme považovať za to, že ten test môžeme považovať za negatívny. Keby sme chceli ísť úplne do toho medicínskeho infektologického hľadiska, tak by sme to ešte skrátili, dlhšia doba pri antigénovom teste nemá význam," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy