Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensko dorazili prvé vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, takmer 10-tisíc dávok však ostane v skladoch
Zdielať na

Na Slovensko dorazili prvé vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, takmer 10-tisíc dávok však ostane v skladoch

SLOVENSKO / Na Slovensko priviezli prvé vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson. Takmer 10-tisíc dávok je v skladoch IMUNY. Spoločnosť však medzitým oznámila, že dodávky do únie pozastavuje, kým nevyrieši problémy so zriedkavými krvnými zrazeninami. Pre Slovensko to môže byť problém – práve tieto vakcíny mnohí odborníci považovali za ideálne pre použitie v marginalizovaných lokalitách.

Stačí jedna dávka, je nenáročná na skladovanie a má dobrú účinnosť. Toto sa považovalo za hlavnú výhodu vakcíny Johnson & Johnson. Mnohí ju považovali za ideálnu pre očkovanie v rómskych osadách. "Úplne rozumiem, že logisticky je najjednoduchšie ísť do tejto komunity s jednozložkovou vakcínou, aby teda nemusela byť opakovaná," vyjadril sa europoslanec Peter Polák (OĽaNO/EPP). 

Americká spoločnosť však rieši rovnaký problém ako má AstraZeneca – zriedkavé krvné zrazeniny. Očkovanie v USA pozastavili a otázna je teraz aj jej budúcnosť u nás. Plánované dodávky rušia. A vakcíny, ktoré už na Slovensku sú, ostanú v sklade. "Budeme čakať potom na konečné rozhodnutie, firma nás informovala, že tak isto bude čakať na rozhodnutie Európskej liekovej agentúry," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Podľa rezortu zdravotníctva možné výpadky vakcín, napríklad aj od spoločnosti Johnson & Johnson, nahradia dodávkou iných. Rýchlosť očkovania sa tak na Slovensku nijak nespomalí. "Máme avizované, že napríklad od spoločnosti Pfizer by mohlo prísť viac dodávok, čiže ten rozdiel sa akoby vybalansuje," vysvetlila Eliášová. 

Cestovať za ňou nebudú 

Očkovanie Pfizerom však môže byť v rómskych osadách problematické. Táto vakcína musí byť použitá do 6 hodín od vybratia z hlboko mraziaceho boxu. A Peter Pollák upozorňuje, že ľudia z osád cestovať za vakcínou nebudú. "Je žiadúce, aby do rómskych komunít prichádzali ľudia, ktorí budú očkovať, aby nemuseli títo ľudia z osád chodiť do vakcinačných centier," povedal. 

Jedna vec je výber vakcíny. Aj to je ešte predmetom diskusie, hľadiska skladovania nie je podľa Eliášovej problém napríklad pri vakcíne od AstraZeneca. A potom ide o logistiku – mobilné tímy už očkovali v DSS, ale osady budú oveľa väčším problémom. V Medzilaborciach už vytipovali miesto, kde zriadia dočasné očkovacie centrum Komunitné centrum. "Ja si ani neviem predstaviť inú možnosť, kde by ich a ako vozili za vakcínou, asi jediná možnosť je zaočkovať ich na mieste," reagoval primátor mesta Vladislav Višňovský. 

Vakcínu do odľahlejších lokalít by mohli voziť po novom aj očkovacie autobusy. Očkovací autobus v Banskobystrickom kraji (BBSK) dostal zelenú, do terénu vyrážajú posledný aprílový týždeň. "Najprv to bude 6 a potom 10 očkovacích jednotiek. Chceme chodiť do osád hneď, ako bude schválené očkovanie pre všetky vekové skupiny," priblížil podpredseda BBSK Ondrej Lunter. 

Celej akcii by mala predchádzať očkovacia kampaň

Odborníci na rómsku problematiku navyše upozorňujú, že očkovacie tímy môžu v osadách naraziť na obavy a celej akcii by mala predchádzať očkovacia kampaň. 

"Aby mali dostatok informácií, aké sú z toho benefity, čo všetko vlastne musia absolvovať z hľadiska tej procedúry, takže na toto sa sústreďujeme," upresnila Andrea Bučková, splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity. 

"Tá ochota je naozaj veľmi mizivá, veľa ľudí verí hoaxom, ktoré sa šíria najmä na sociálnych sieťach," poznamenal Polák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy