Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Petra Brhela, obvineného v prípade Mýtnik, prepustili na slobodu
Zdielať na

Petra Brhela, obvineného v prípade Mýtnik, prepustili na slobodu

BRATISLAVA / Informáciu o prepustení Petra Brhela televízii JOJ potvrdil jeho obhajca Michal Mandzák.

"Oceňujem prístup prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry JUDr. Ondreja Repu, PhD., ktorý rozhodol o našej žiadosti o prepustení z väzby tak, že prepustili Ing. Petra Brhela z väzby," uviedol pre TV JOJ Mandzák. 

Podľa informácií TV JOJ došlo po včerajšej konfrontácii medzi obvineným exriaditeľom sekcie ekonomiky Finančnej správy Martinom Fleischerom a stíhaným podnikatešom Petrom Brhelom zrejme k posunu vo vyšetrovaní prípadu Mýtnik. Brhela vo štvrtok dozorový prokurátor prepustil z výkonu väzby na slobodu a tak obvinený Brhel nemusí čakať na rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie. 

Brhela NAKA zadržala koncom januára pri razii v prípade Mýtnik spolu s exprezidentom Finančnej správy Františkom Imreczem. O pár dní neskôr vyšetrovatelia zadržali aj veľkopodnikateľa Jozefa Brhela. Jeho brat, Peter Brhel, je v prípade Mýtnik obvinený z prijímania úplatku.

Obhajoba Petra Brhela pred dvomi týždňami požiadala Šúpecializovaný trestný súd žiadosťou o prepustenie obvineného na slobodu o čom súd ešte nestihol rozhodnúť. Štvrtkovým prepustením Petra Brhela z väzby na slobodu dozorovým prokurátorom o žiadosti sudca už rozhodovať teda nebude. Brhel mal od Fleischera zobrať úplatok vo výške 10 tisíc eur z úplatku 100 tisíc, ktoré vyplatil prešovský podnikateľ funkcionárom Finančnej správy za to, že pre daňový a colný úrad od neho prenajali administratívno-skladové priestory na dlhodobý prenájom. 

Nájomnú zmluvu s ním Fleischer podpísal na 10 rokov a ročný nájom mal byť uzatvorený na sumu vo výške poskytnutného úplatklu. Fleischer sa priznáva, že úplatok zobral a čas rozdelil komplicom. Desať tisíc dostal aj vtedajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý je aktuálne kajúcnikom a spolupracuje s políciou. Makó priznáva, že peniaze z úplatku zobral a tvrdil, že časť z úplatku mal dostať aj vtedajší šéf správy František Imrecze. Ten to ale popiera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy