Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre nezáujem Slovenska dostalo vakcíny od Pfizeru Nemecko
Zdielať na

Pre nezáujem Slovenska dostalo vakcíny od Pfizeru Nemecko

BRATISLAVA / Pochybnosti okolo dodávok vakcín a nesprávneho nakúpenia naberajú reálne kontúry. Podľa najnovších zistení Slovensko dostatočne nepožiadalo o nákup očkovacej látky od spoločnosti Pfizer a tak poputovala do Nemecka.

"Šokovalo ma, keď som videl štatistiky toho, akým spôsobom Slovenská republika objednávala jednotlivé vakcíny," vyhlásil po demisií už bývalý šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok.

Podľa Miroslava Lednára zo slovenskej pobočky Pfizeru to v januári vyzeralo nasledovne: "Z nasledujúcej opcie na sto miliónov dávok, na to Slovensko nereagovalo a nevyžiadalo si nič. A v druhom kontrakte, ktorý bol uzavretý vo februári z 200 miliónov dávok Slovensko vyžiadalo 600 tisíc." 

Suma sumárum - mohli sme mať o 3 milióny vakcín od spoločnosti Pfizer viac. Naše januárové zaváhanie bude mať pravdepodobne omnoho závažnejšiu dohru. Kým doteraz sa v EÚ prerozdelovali vakcíny podľa počtu obyvateľov, po novom to bude podľa toho koľko vakcín si jednotlivé krajiny objednali.


Kedže sme objednali údajne len 71% z množstva, ktoré sme mohli, dostaneme podľa nového systému menej vakcín. Rovnako sú na tom naši českí susedia. Paradoxne je, že nás na to samotná firma pfizer upozorňovala. "Sme okamžite kontaktovali ministerstvo, že niekde sa musela stať chyba, ale už sa to nepodarilo nejakým spôsobom zvrátiť," skonštatoval Lednár zo spoločnosti Pfizer.

Drahšími vakcínami sme tak pohrdli a tak ich pre seba zajednali iné štáty. "Členské štáty sa medzi sebou dohadovali iným spôsobom. Nie každý využil všetko a Slovensko sa dostalo naozaj na chvost,"  povedal Ladislav Miko zástupca Európskej komisie na Slovensku.

Prerozdelovanie novým systémom by malo pre Slovensko vážne dopady. Koncom júna by sme tak mali mať zaočkovaných iba 39% populácie, čo je jedno z najnižších čísel v EÚ. "Bohužiaľ kvôli našej objednávacej stratégií môže byť Slovenská republika v druhom kvartáli tohto roku na chvoste toho aká miera občanov bude zaočkovaná," myslí si Korčok.


Na teraz sme tak odkázaní už len na bazár. Ak si niektoré štáty svoje vakcíny nevyberú, alebo keď nám ich daruju. Všetky tieto otázky začali lídri riešiť aj na summite. Otázka bude tiež, či v Európe vyrobené vakcíny zakážeme vyvážať do sveta.  "Bohužiaľ nastal chaos. Aj v tom akým spôsobom tieto vakcíny boli dovážané a aj v tom, že mnohé vakcíny sa výrábajú v EÚ a sú vyvážané von. My sme nad takýmto niečim stratili kontrolu. Je úplne v poriadku, že sme sa na začiatku dohodli na nejakom princípe, no tento princíp sa ukázal ako nedostatočný v situácií, kedy sa napríklad Slovensko dostalo do oveľa ťažšej pozície ako ostatní," dodal exminister zahraničných vecí.


Napriek tomu Angela Merkelová systém chváli a tvrdí, že ak by išla nakupovať každá krajina zvlášť robzbilo by to naše vnútorné trhy. Tvrdí, že terajší problém distribúcie nesúvisí s nákupom vakcín. "Problém s distribúciou očkovania v súčasnosti nemá nič spoločné s tým, koľko bolo objednané, ale skôr s tým, koľko sa dá vyrobiť na európskej pôde. Teraz sme videli, že britské výrobné závody vyrábajú pre Britániu a USA neexportuju, takže sme závislí na tom, čo sa dá vyrobiť v rámci EÚ, " vyhlásila nemecká kancelárka. Nesúhlasia s ňou však lídri Rakúska, Česka, Lotyšska, Slovinska, Bulharska a Chorvátska.

Situácia však nie je úplne stratená, krajiny sa môžu uchádzať o 10 miliónový balík vakcín, ktoré Brusel vyrokoval s Pfizerom na april až jún, aby tak rozdiely medzi jednotlivými štátmi dorovnal. "Tých 10 miliónov vakcín naviac je dostatočné množstvo, aby pri dobrej dohode medzi členskými štátmi boli tieto rozdiely dorovnané,"  uviedol zástupca Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

"Slovensko prakticky na dennej báze rokuje o dodávok očkovacích látok do našej krajiny. Veríme, že budeme môcť povedať dobré správy," uzavrela hovorkyňäa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy