Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensku hrozí, že odídu ďalší zdravotníci. Okolité štáty tým svojim zdvihli mzdy, u nás im dali príplatok sedem eur
Zdielať na

Slovensku hrozí, že odídu ďalší zdravotníci. Okolité štáty tým svojim zdvihli mzdy, u nás im dali príplatok sedem eur

SLOVENSKO/SVET / Slovensko už dlhé roky trpí nedostatkom zdravotníkov. Vedeli sme to už pred pandémiou a naplno to pociťujeme práve v týchto kritických chvíľach. Pritom je možné, že po tejto skúsenosti odíde zo Slovenska ešte viac lekárov. Všetky okolité štáty totiž v uplynulých mesiacoch zdvihli lekárom mzdy, Česko pridalo aj dvojtisícové odmeny. Slovenské ministerstvo našim zdravotníkom dalo príplatok sedem eur.

Sú v nasadení už rok, takmer nonstop v núdzovom stave, čo pre nich znamená, že si nemôžu vziať voľno. Niektorí sú dokonca povolávaní z ambulancii do nemocníc. "V podstate sme na hrane, sme naozaj vyčerpaní, naše sestry nemali rok dovolenku," vykreslila situáciu Zuzana Švecová, lekárka Kliniky pneumológie SZU a UNB. "Na oddych nemáme čas skoro vôbec, je to náročné, sme unavené už, vyčerpané," povedala Eva Szabo, sanitárka kliniky. 



O odmenách sme pri týchto pracovníkoch počuli naposledy minulý rok. Väčšinou v súvislosti, že im stále neboli vyplatené. Nakoniec sa tak stalo. V strede druhej vlny cinkli na účtoch zdravotníkov peniaze z tej prvej. "Za prvú vlnu dostali slovenskí zdravotníci odmenu 200 až 500 eur, ale len tí, ktorí vedeli vydokladovať, že sa starali o covid pacienta," vysvetlil predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. "Za testovanie vyplatení neboli, záchranári, ktorí chodia sanitkami pre pacientov a ich vozia do nemocníc, nedostali žiadne mimoriadne odmeny," vyhlásil poslanec exminister zdravotníctva Richard Raši (Hlas-SD). 

Lepšie sú na tom ich kolegovia v Česku. Tým vláda odklepla v nemocniciach odmenu 75-tisíc korún českých, pre nezdravotníckych pracovníkov 30 až 50-tisíc korún. U nás sa zatiaľ nad ničím podobným neuvažuje. "Všetky rozumné vlády dali svojim zdravotníkom počas pandémie pocítiť, že si ich vážia, že sú pre nich dôležití. Žiaľ, toto na Slovensku ako zdravotníci necítime," poznamenal Visolajský. 

"Tie odmeny boli aj po prvej vlne, kde si myslím, že keď si porovnáme tú situáciu oproti situácii teraz, tak to boli veľmi štedré odmeny. Tých sedem euro ako príplatok pre všetkých v červených zónach je pozitívnym krokom," vyjadril sa štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura. "To, čo navrhla Česká republika, je veľmi jednoduché, veľmi transparentné, každý vie, koľko dostane, mali by sme to urobiť tak isto," odporúča Raši. Rovnako upozorňuje, že odmeny potrebujú všetci zdravotníci, nielen tí z covidových oddelení. "Nákup testov, MOM-ky, platy, tie peniaze tu zjavne sú, ale sa nepoužívajú efektívne," povedal. 

Ministerstvo podľa hovorkyne rezortu žiaden podobný balík nateraz nechystá. "Samozrejme, nie je to do budúcna uzavretá téma, ale v tejto chvíli je aktuálny ten príplatok na hodinu, čo je sedem eur," uviedla Zuzana Eliášová. Napriek tomu lekári tvrdia, že túto prácu nevykonávajú pre peniaze, ale vidia v nej poslanie. 

Štát bude ale musieť zabojovať o to, aby nám naši lekári, a to najmä tí mladí, neodišli do zahraničia. "Česko, Maďarsko aj Poľsko výrazne zvýšili ohodnotenie lekárov a sestier, čo pre Slovensko znamená vážny problém, pretože to môže prehĺbiť nedostatok lekárov a sestier na Slovensku, ak na toto Slovensko včas nezareaguje," upozornil Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy