Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sme rodina si želá urýchlené prešetrenie kauzy šéfa SIS. Skutok sa stal, vyhlásil Kollár
Zdielať na

Sme rodina si želá urýchlené prešetrenie kauzy šéfa SIS. Skutok sa stal, vyhlásil Kollár

BRATISLAVA / Boris Kollár s Milanom Krajniakom sa pustili do vznesenia obvinenia Vladimíra Pčolinského. Prokurátor pritom žiada pre šéfa SIS väzbu.

Šéfa SIS si zastali jeho stranícky nominanti. Predseda druhej najsilnejšej strany Boris Kollár na tlačovej besede uviedol, že nechce aby sa proces vyšetrovania zdržal, pričom pripomenul bývalé najväčšie kauzy SIS, a to Gorilu či prípady bývalého šéfa Lexu. "Pri tejto kauze ste si všimli, že bývalé garnitúry sa snažili tieto procesy zdržiavať a naťahovať, prípadne nás presvedčiť, že skutok sa nestal. My v tomto prípade, sme presvedčení, že skutok sa stal," vyhlásil Kollár.

 "Ja by som chcel požiadať všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces, aby sme celá spoločnosť zistili, kto za týmto skutkom stál a čo sa stalo,"  poznamenal predseda parlamentu. 

Krajniak pripomenul, že v kauzách Lexu bolo potrebné zbaviť mlčanlivosti. Obhajkyňa Pčolinského Mišíková pritom niekoľkokrát namietala voči tejto skutočnosti.Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka  je zároveň zvláštne, že v prípade riaditeľa SIS je možné vypočúvanie svedkov aj bez zbavenia mlčanlivosti.  "Tá istá NAKA, tá istá UŠP žiadala roky o zbavenie mlčalnivosti svedkov a obvinených a teraz sa pri Pčolinskom hovorí, že netreba? Nerozumieme tomu," okomentoval postup orgánov činných v trestnom konaní Milan Krajniak.

Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že " vo všeobecnosti platí, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu. A toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajených skutočností."  Informovala o tom hovorkyňa Jana Tökölyová. Súčasťou vznesenia obvinenia by malo byť podľa Krajniaka aj stanovisko Národného bezpečnostného úradu, ktorý určuje ako v prípade postupovať. 

Slovenská informačná služba pritom vo svojom stanovisku uvádza, že je v prípade požiadania prezidentky o zbavenie mlčanlivosti plne nápomocná a podrobnejšie sa vyjadrí až po tom, čo parlamentnému výboru, po ktorom žiadala prezidentka zasadne. 

"Vzhľadom na medializáciu okolností spojených s oslobodzovaním od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby Ing. Vladimíra Pčolinského, PhD. Slovenská informačná služba ubezpečuje, že je v súlade so zákonom pripravená okamžite poskytnúť prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej ako orgánu oprávnenému na rozhodovanie o jeho oslobodení svoje súhlasné stanovisko. Slovenská informačná služba zároveň ako štátny orgán zodpovedný za ochranu utajovaných skutočností vo svojej pôsobnosti považuje za nevyhnutné poskytnúť aj verejnosti svoje stanovisko vo veci oslobodenia od povinnosti zachovávať mlčanlivosť o utajovaných skutočnostiach, pričom tak urobí po tom, čo predloží všetky relevantné informácie o aktuálnej situácii Osobitnému kontrolnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, ktorého mimoriadne zasadnutie bolo zvolané na 15. marca 2021," informovala hovorkyňa Zuzana Morávková.

"Tu nejde o to, že skutok sa nestal. My tvrdíme, že sa niečo stalo a dôsledne tvrdíme nech je vyvodená konsekventná zodpovednosť,"  podotkol Krajniak. Minister práce zároveň pripomenul, že uznesenie o vznesení obvinenia je založená len na jednej výpovedi. Proti Pčolinskému vypovedajú kajúcnici Boris Beňa a Ľudovít Makó.

ÚŠP odkazuje Krajniakovi s Kollárom, aby sa nevyjadrovali

Úrad špeciálnej prokuratúry vyzval verejne činné osoby, aby sa zdržali verejných vyjadrení na adresu orgánov činných v trestnom konaní bez znalosti spisu, relevantnej právnej úpravy a súdnej praxe. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová, takéto vyjadrenia potom "zbytočne" vytvárajú tlak na orgány činné v trestnom konaní a na súd a pôsobia kontraproduktívne.

"Pokiaľ sa v tejto súvislosti spomína prípad ,gorila´, tak vôbec nejde o priliehavé prirovnanie, pričom práve aj v tejto kauze bol pri problematike mlčanlivosti zaznamenaný sporný postup Slovenskej informačnej služby," dodala Tökölyová.

Obvinenie Pčolinského z údajnej korupcie v súvislosti s úplacaním zo strany Zoroslava Kollára prichádza v čase, keď sa má veľkopodnikateľ Kollár dostať po štyroch mesiacoch z väzby na slobodu a čaká na rozhodnutie NS SR. O braní úplatku svedčí proti dvojici iná dvojica. Trestne stíhaný a kajúcnik polície Boris Beňa a trestne stíhaný a tiež kajúcnik exriaditeľ daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Vypovedajú o 40 tisíckach vyplatených za to, že sa Kollár údajne zbaví utajeného sledovania tajnou službou. Jeho advokát tvrdí, že podnikateľ šéfa SIS nikdy ani len nestretol.

Vladimír Pčolinský sa aktuálne nachádza v CPZ. V nedeľu by mal Špecializovaný trestný súd by mal rozhodnúť o jeho väzobnom stíhaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy