Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Natáčanie zastupiteľstva miestnym poslancom v dedine Rudník rozpútalo vášne. Padali aj slovné vyhrážky
Zdielať na

Natáčanie zastupiteľstva miestnym poslancom v dedine Rudník rozpútalo vášne. Padali aj slovné vyhrážky

RUDNÍK / Predčasný koniec zasadnutia dedinského zastupiteľstva spôsobila kamera v telefóne jedného z poslancov. V Rudníku pri Košiciach dokonca padali slovné vyhrážky. Väčšine a aj tamojšej starostke totiž prekážalo, že ich tváre môžu obyvatelia vidieť naživo na sociálnych sieťach. V sále sa rozpútala hádka a obavy, že budú lietať aj päste.

Rudník je síce malá obec, no s problémami ako vo veľkomeste a najmä tými medziľudskými. Naposledy sa situácia vyhrotila na obecnom zastupiteľstve, kde padli aj rôzne vyhrážky. Začalo sa to spustením kamerového živého vysielania.

"Odlož to, nezačneme rokovať," ozývalo sa na nahrávke.

"Také správanie, ako posledný kydač hnoja, ako ona," okomentoval miestny obyvateľ starostku.

Živý prenos miestneho zastupiteľstva cez sociálne médium spustil jeden z poslancov. "Ja vyjadrujem strašné poľutovanie nad tým čo sa stalo, zo strany mojich kolegov poslancov," vyjadril sa autor videa Michal Hegeduš.

"Zo strany menovaného poslanca nebolo oznámené, že sa bude vykonávať video-zvukový záznam," tvrdí starostka obce Rudník Oľga Kormošová.

Napätie kvôli kamere v miestnosti stúpalo a padali tvrdé vyhrážky. V istom momente to pre nakrúcianie vyzeralo aj na pästný súboj. "Vypni to. Ja sa nebudem handrkovať, vypni to pekne ti hovorím. Vypni to lebo ti odtrhnem hlavu ti hovorím," vraví miestny poslanec nakrúcajúcemu.

Poslanca, ktorý sa vyhrážal starostka obhajuje. Vraj nič nerobil. "Môže mať nejaké iné problémy, dôvody a môže sa stať takýto osobný skrat. Môže sa to stať," dodala starostka.

Poslanec Michal Hegeduš si to chcel s kolegom vydiskutovať, žiaľ nepochodil a pre obavy začal konať. "Jediný možný ďalší krok bolo podanie trestného oznámenia," konštatuje Hegeduš. Podľa starostky doposiaľ zastupiteľstvá prebiehali tak ako mali. "Mám to odkonzultované s právnikom aj so ZMOS-om," hovorí starostka vo videu.

Na vyjadrenie sme sa spýtali Michala Kaliňáka zo Združenia miest a obcí. Ten tvrdí, že existuje "niekoľko judikátov, ktoré hovoria o tom, že poslanci a starostovia musia zniesť vyššiu mieru publicity, práve pre to, lebo sú volení verejní funkcionári." Vo videu sa ozývajú aj slová jedného z poslancov, ktorý hovorí o tom, že nesúhlasí s natáčaním.

Príbeh zapnutej kamery na zastupiteľstve sa skončil tak, že poslanci vstali a odišli a starostka prisľúbila, že ak na najbližšom zastupiteľstve príde štáb TV JOJ s kamerou, nebude mať s tým žiaden problém. Podľa Kaliňáka je najlepším riešením je schválenie na zastupiteľstve, v rámci rokovacieho poriadku, to, akým spôsobom je možné zabezpečovať audiovizuálnu nahrávku a následné zverejnenie na stránke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy