Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Starostka, ktorá sa cez noc stala slávna. Také konanie ste ešte nevideli
Zdielať na

VIDEO: Starostka, ktorá sa cez noc stala slávna. Také konanie ste ešte nevideli

Zdroj: Youtube

FEKIŠOVCE / Mnoho Slovákov do tejto chvíle netušilo, kde sa obec Fekišovce nachádza. A koho má za starostku či poslancov. Až doteraz. Je to obec na východe Slovenska, neďaleko Sobraniec. A z ustanovujúcej schôdze zastupiteľstva sa stal okamžite hit. Starostka sa doslova stala celebritou.

Začiatkom decembra minulého roka zasadlo po komunálnych voľbách po prvýkrát obecné zastupiteľstvo obce Fekišovce. Správanie staronovej starostky, ktorá bola vo funkcii aj minulé volebné obdobie, vyrazilo dych nejednému poslancovi zastupiteľstva. Záznam zo zasadnutia bol zverejnený aj na internete, kde ľudia v komentároch starostku vôbec nešetrili. K poslancom sa totiž správala rázne, akoby boli deti zo základnej školy.

​Desiateho decembra 2018 sa konalo slávnostné ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva obce Fekišovce, ktorá sa nachádza v okrese Sobrance. Zasadnutie starostky a poslancov obecného zastupiteľstva prebiehalo v napätej atmosfére. Miloslava Fedorová (Smer-SD) bola starostkou aj predchádzajúce volebné obdobie, no určite ani jeden z poslancov nečakal tak razantné a nekompromisné správanie aké predviedla. 

Podľa informácii TV JOJ časť obyvateľov so správaním starostky súhlasila, no tá druhá časť bola proti. Správanie starostky teda niektorí ľudia považovali za nekorektné. 

Na prvé zasadnutie po komunálnych voľbách prišli všetci piati zvolení poslanci. Zo začiatku ale iba ticho sedeli a reagovali na rozkazy starostky. Jeden z prvých rozkazov bolo hlasné spievanie národnej hymny. Na zastupiteľstve to tak vyzeralo, akoby boli poslanci deti, žiaci zo základnej školy, ktorí musia poslúchať na slovo. 

"Tak vážení, na začiatku nášho obecného zastupiteľstva zaspievajme hymnu Slovenskej republiky Nad Tatrou sa blýska. Nech sa páči, povstaňte, spievame... Nech sa páči... Spievajte... Nad Tatrou sa blýska... Nech sa páči...“ 

;fbclid=IwAR1BZTppI79eFGfC_d835Bb8Mry-fj-ppCKT4CRDcGyRRYpLWYRJju9KlRI&app=desktop

Prvý rozpor v názoroch prišiel, keď starostka požadovala, aby si medzi sebou poslanci zvolili jedného, kto by bol schopný na počítači písať zápisnicu. Hoci si poslanci po chvíli medzi sebou vybrali, starostka s výberom nesúhlasila a rázne ich odbila. "Ďoďo nevie písať dobre na počítači," odpovedala na výber zapisovateľa a ďalej reagovala na argumenty poslancov: "Ja určujem, kto je zapisovateľ." 

Na webovej stránke fekisovce.sk vznikol formulár, kde majú ľudia potvrdiť účasť na rokovaní obecného zastupiteľstva Fekišovce, ak sú schopní písať na počítači. Ľudská kreativita nepozná hraníc:

fekisovce.sk

Ďalšia kuriózna situácia nastala pri voľbe členov komisie podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Po výbere troch členov tejto komisie nasledovala voľba jej predsedu. Poslanci zastupiteľstva tak navrhli spomedzi seba člena, ktorý mal najviac hlasov - Stanislava Štefaniča. Starostka Miloslava ale na to okamžite zareagovala. "Ja navrhujem Saba,"  povedala a bez riadneho odhlasovania to zapísala. 

Pravidlá starostky 

Na vystupovanie a jednanie starostky sa počas zasadnutia ozval nie jeden z poslancov. Podľa ich slov nebolo jednanie normálne. Starostka ale naďalej tvrdila, že konajú korektne. "Musím si od vás držať odstup, nadhľad. Tak mi bolo povedané, že Fekišovce potrebujú starostu, ktorý má nadhľad a odstup. Budeme si odstup dodržiavať striktne. Jednoducho na tom trvám, máte smolu," dodala. 

Reakcie ľudí na internete 

Záznam zo zastupiteľstva bol uverejnený na Youtube, kde sa pod video vyjadrili desiatky ľudí. Okamžite sa video stalo aj internetovým virálom najmä na sociálnych sieťach.  

"Na ďalšom zasadnutí sa bude isto písať päťminútovka, nezabudnite si úbor a prezuvky," napísal do komentárov pod video používateľ Youtube. 

"Milá pani starostka, uvedomte si prosím, že: 1.) jednáte s poslancami a nie s žiakmi na základnej škole, ktorí si zabudli domácu úlohu 2.) ak vyžadujete od kolegov, aby vám vykali, mali by ste aj vy vykať im 3.) starosta obce je verejný činiteľ - to znamená, že môže byť natáčaný, nahrávaný a následne zverejnený záznam jeho osoby,"  vyjadril sa ďalší z používateľov. 

"Poslanci OZ by si mali v prvom rade naštudovať zákon o obecnom zriedení a ostatné zákonné normy a prispôsobiť rokovací poriadok. O ňom hlasujú oni, nie starostka a ona je povinná o ňom dať hlasovať.Rokovací poriadok je povinný dodržiavať každý, kto sa zúčastňuje rokovania OZ. Takéto správanie "pani starostky" je neprípustné," napísal pod video ďalší používateľ. 

Obec Fekišovce sa nachádza na východe Slovenska v okrese Sobrance. Má rozlohu 4,76 kilometra štvorcových s počtom obyvateľov 303. Obecné zastupiteľstvo tvorí 5 poslancov-  Stanislav Štefanič(DOMA DOBRE), Jozef Sabo(OĽaNO), Peter Veseliny(SMER-SD), Mária Harabinová(SME RODINA), Jozef Ostrožnický (SME RODINA). Volebná účasť v obci počas komunálnych volieb 2018 bola 62,1%. Starostka Miloslava Fedorová sa po prvýkrát stala hlavou obce v roku 2006. Vo voľbách 2018 získala 52,9% čo je 81 hlasov. Druhý kandidát na starostu bol Ľubomír Petráš (Progresívne Slovensko) so 72 hlasmi, čo tvorilo 47,1%. 

Redaktor Peter Sabo zašiel za starostkou obce, rozhovor a jeho reportáž si môžete pozrieť v Novinách o 19:30.

Pozrite si reportáž o starostovi, ktorý sa priznal ku korupcii. ​Čo sa v skutočnosti odohralo?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy