Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na trhu sa opäť objavili nebezpečné výrobky. Sú medzi nimi vlhčené servítky a aj niekoľko farieb na tetovanie
Zdielať na

Na trhu sa opäť objavili nebezpečné výrobky. Sú medzi nimi vlhčené servítky a aj niekoľko farieb na tetovanie

BRATISLAVA / Farby na tetovanie, vlhčené servítky, prostriedok na bielenie pokožky a kúra na vyrovnávanie vlasov. To je nová skupina nebezpečných výrobkov, na ktoré upozornil Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa hlavného hygienika by sa mohli vyskytovať aj na slovenskom trhu.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii. Do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, Nemecku a v Estónsku. Prvým z výrobkov je farba na tetovanie GREY WASH DARK značky Intenze Product Inc. a krajinou pôvodu je USA. "Výrobok obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov vrátane benzo(a)pyrene," uviedol v správe hlavný hygienik Ján Mikas.

​Druhým výrobkom je farba na tetovanie s názvom Pelle značky Intenze Product Inc. a pochádza z USA. Výrobok obsahuje aromatický amín Anisidine, ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Ďalším produktom je taktiež farba na tetovanie SILVER značky Intenze Product Inc. z USA. Výrobok obsahuje prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov vrátane benzo(a)pyrene. Rovnakej značky je aj nebezpečná farba na tetovanie SWAMP GREEN z USA, ktorá obsahuje aromatický amín Anisidine, ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. "Vyššie uvedené výrobky, farby na tetovanie, nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up," uviedol Mikas.

Nebezpečným je aj výrobok na bielenie pokožky Naturalle Multi-Action-Ex značky MAKARI z Francúzska. Výrobok obsahuje hydroquinone (3,67 %), teda látku, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Vo vlhčených utierkach Wet Cleansing wipes with Aloe Vera značky Lula Baby z Poľska bola zistená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu (Pseudomonas aeruginosa).

Kúra na vyrovnávanie vlasov Amazonliss Brazilian Smoothing Treatment Acai + Cacau značky NUTREE PROFESSIONAL pôvodom z Brazílie, ktorá sa predáva spolu so šampónom a maskou na vlasy, obsahuje formaldehyde (voľný formaldehyd - 5,0 g/100g), ktorý nie je povolený do výrobkov na vyrovnávanie vlasov. Inhalácia látky môže viesť k poškodeniu nosohltana, na pokožke môže výrobok spôsobiť kontaktnú alergiu. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy