Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Robert Fico na NAKA: Vyšetrovateľ ho vypočúva v prípade obvineného exministra Žigu
Zdielať na

Robert Fico na NAKA: Vyšetrovateľ ho vypočúva v prípade obvineného exministra Žigu

BRATISLAVA / Bývalý premiér Robert Fico prišiel vo štvrtok v dopoludňajších hodinách do budovy policajného prezídia. Dôvod zatiaľ nie je známy.

Fico odmietol komentovať to, prečo je prišiel na NAKA. "Ak dovolíte, do toho vás nič nie je. Ja nechápem, ako sa znova mohlo stať, že unikajú informácie z polície, že tu stojíte 35 a čakáte," uviedol Fico. 

"Je to moja súkromná vec a nemám dôvod sa k nej vyjadrovať," dodal. 

Fico sa viackrát odmietol baviť s prítomnými novinármi, ktorí mu kládli otázky, v akej veci ide vypovedať. "Ak si myslíte, že nemám dosť skúseností, aby som vás zvládol, tak sa mýlite," dodal. 

Hneď po tom, ako si pre Fica prišiel vyšetrovateľ, sa ho Fico opýtal, že ako sa toto mohlo stať (prítomnosť novinárov vo vestibule, pozn.red). Vyšetrovateľ mu odpovedal, že nevie. 

Výpoveď v súvislosti s exministrom Žigom

Podľa televízie JOJ od rána vyšetrovateľ vypočúval troch svedkov v prípade korupcie, z ktorej je obvinený exminister Peter Žiga. Keďže Fico sa ohlásil pred vstupom do budovy, že ide ku konkrétnemu vyšetrovateľovi, je zrejmé, že sa zúčastnil priamo výsluchu v kauze obvineného Žigu v súvislosti s korupciou v spore Gabčíkovo.

Ficovu výpoveď potvrdil Žigov právnik

Právny zástupca Petra Žigu, Sergej Romža, sa podrobnejšie k prípadu nechcel vyjadrovať a svoje stanovisko poskytol v sťažnosti voči obvineniu Petra Žigu. V nej nebolo zo strany orgánov činných v trestnom konaní vyhovené. Zároveň však priznal, že bol na výsluchu Roberta Fica. "Ja si myslím, že vypovedal spontánne, vypovedal k veci a myslím si, že viaceré veci objasnil... Odpovedal na všetky otázky veľmi komplexne, detailne. Pokiaľ ide o moje otázky nebudem ich konkretizovať, rovnako ani obsah jeho výpovede, " skonštatoval výpoveď expremiéra advokát Romža. Ďalšie výsluchy v Žigovej kauze podľa neho nie sú naplánované.

Romža taktiež tvrdí, že výpoveď Jankovskej nie je procesne použiteľná nakoľko "nebola prepočutá na základe vznesenia obvinenia". Informácie o jej výsluchu právny zástupca nemá. V prípade možnej dôveryhodnosti výpovede Jankovskej Žiga podľa Romžu kategoricky popiera, že by sa skutok stal tak ako ho opísala. Romza sa taktiež nazdáva, že motívov výpovede Jankovskej je viac.  "Ja sa nazdávam, že motívov je niekoľko. Nechcem špekulovať o motívoch. V každom prípade tu absentuje motív môjho klienta, prečo by ho mal spáchať tak ako je mu kladené za vinu," ozrejmil Romža.

V prípade mala byť znova vypočutá aj sudkyňa Pramuková, ktorej mala úplatok odovzdať Jankovská. "Ja si myslím, že bola vo svojej odpovedi konzistentná, to je všetko čo vám môžem povedať," uviedol advokát exministra Žigu.

Fico podľa zistení TV JOJ vypovedal na piatom poschodí v budove prezídia policajného zboru, kde sú vyšetrovatelia protikorupčnej jednotky NAKA. Dopoludnia Národná kriminálna agentúra robila výsluchy aj v kauze Gorila, v tejto veci ale Fico dnes nevypovedá.

V týchto chvíľach vypovedá na NAKA aj kľúčový svedok vo veľkých kauzách Ľudovít Makó. Ten spolupracuje s políciou v kauzách Judáš či Mýtnik. Práve v kauze Mýtnik je obvinený Jozef Brhel, ktorý je dlhé roky považovaný za mecenáša strany Smer-SD. 

Vypovedal aj bývalý minister životného prostredia László Sólymos

Na otázku, čo si myslí o obvinení svojho predchodcu Petra Žigu sa odmietol vyjadriť. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať," zopakoval niekoľkokrát. Sólymos tvrdí, že odpovedal NAKE na každú jednu otázku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy