Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V zariadení sociálnych služieb v Holíči už tri týždne čakajú na očkovanie, klientov nemá kto zaočkovať
Zdielať na

V zariadení sociálnych služieb v Holíči už tri týždne čakajú na očkovanie, klientov nemá kto zaočkovať

HOLÍČ / V Holíči majú zariadenie sociálnych služieb, ktoré je aj veľké, aj má vysoký priemerný vek klientov. Napriek tomu sa nevedia dočkať zdravotníkov, ktorí by ich zaočkovali. Jednou z najstarších obyvateliek je 94-ročná veteránka odboja druhej svetovej vojny, ktorá získala aj rad Britskej kráľovnej Alžbety.

V zariadení sociálnych služieb v Holíči už tri týždne čakajú na očkovanie. Ako uviedla riaditeľka, najprv sa zaregistrovali na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, a potom žiadala ministerstvo zdravotníctva, aby im pridelili výjazdovú očkovaciu skupinu, keďže v zariadení je prevažná väčšina klientov s obmedzenou mobilitou. 

"Zaregistrovali sme našu požiadavku ešte 20 januára, a keď sa pozriete na ten zoznam, boli sme dvanásti, čiže medzi prvými," povedala Marta Tomčiková, riaditeľka zariadenia. 

Zaočkovať by mali vyše 70 dôchodcov v priemernom veku okolo 80 rokov. Nevedia pochopiť, prečo k nim stále nikto neprišiel. "Rodinní príslušníci našich klientov dennodenne nás bombardujú telefónom a pýtajú sa, kedy to bude, kedy to bude," poznamenala riaditeľka. 

Informovala sa na ministerstve zdravotníctva, kde jej povedali, že musia nájsť blízke zariadenie, ktoré by im túto službu zabezpečilo. "Podľa mojich informácii také je najbližšie na Myjave, tak čakáme," vysvetlila. 

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva uviedla, že na Slovensku aktuálne zabezpečuje očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb 26 tímov. "Denne očkujeme v priemere 325 klientov a zamestnancov. Ide spolu už o viac ako 6 500 ľudí. Na najbližšie týždne je naplánovaných takmer sto zariadení a ich počet postupne rastie," uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy