Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Úrad špecialnej prokuratúry prezradil detaily z vyšetrovania elitných policajných funkcionárov
Zdielať na

Úrad špecialnej prokuratúry prezradil detaily z vyšetrovania elitných policajných funkcionárov

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry na tlačovej konferencií informuje o detailoch najväčších korupčných káuz z prostredia elitných policajných vyšetrovateľov, pracovníkov prokuratúry či súdov. Informácie pochádzajú z akcií Očistec, Božie mlyny, Babylon a Judáš.

Prvá z káuz, ktorá z vyšetrovania zločineckej skupiny vyplynula, je známa ako Božie mlyny. V rámci tejto akcie obvinili aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Podľa dozorového prokurátora Michala Šúreka sa niektorí členovia takáčovcov rozhodli spolupracovať, na základe čoho obvinili osem osôb zo skutkov založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupcie alebo zneužívania právomoci verejného činiteľa. "Spomedzi ôsmich obvinených sa šesť osôb úplne priznalo ku skutkom," povedal Šúrek s tým, že dôkazná situácia bola napríklad podporená listinnými dôkazmi. V kauze Božie mlyny sú dve osoby momentálne stíhané väzobne a pri troch bolo rozhodnuté o zaistení majetku.

Po kauze Božie mlyny nasledovala akcia Očistec, pri ktorej bol zadržaný napríklad bývalý šéf polície Tibor Gašpar. Podľa dozorového prokurátora Ondreja Repu v rámci tejto akcie obvinili 18 osôb, neskôr tri vylúčili na samostatné konanie. Vinu podľa Repu priznalo spolu desať obvinených . "Vo veci sa stále intenzívne koná," povedal Repa s tým,že pri ôsmich osobách bolo rozhodnuté o zaistení majetku. Doplnil, že sedem osôb je v rámci akcie Očistec stíhaných väzobne.

V rámci akcie Babylon, pri ktorej zadržali napríklad bývalého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra Arpáša, sú podľa Repu momentálne stíhané štyri osoby, konkrétne pre trestné činy vydierania a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Pokiaľ ide o akciu Judáš, pri ktorej bol zadržaný aj, dnes už zosnulý, bývalý policajný prezident Milan Lučanský, podľa prokurátora Petra Kysela je v rámci akcie momentálne stíhaných šesť osob pre korupciu, vydieranie alebo vyzradenie utajenej skutočnosti. Pri dvoch osobách bolo rozhodnuté o zaistení majetku. "Môžem úplne vylúčiť politický motív trestných stíhaní," dodal Kysel s tým, že osoby, ktoré sa vyjadrujú v podobnom duchu, tak robia bez znalosti dôkaznej situácie.

Inštitút spolupracujúceho obvineného existuje v trestnom poriadku na Slovensku od decembra 2003, zdôraznil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel. Dodal, že výpovede takýchto osôb sa vždy dôsledne preverujú a zadovažujú sa aj iné dôkazy.

"Tento inštitút sme používali od roku 2003 v mnohých kauzách, ktoré rezonovali spoločnosťou. Či sa jednalo o kyselinárov, okoličányovcov, adamčovcov, skupinu Miroslava Štvrteckého, sýkorovcov, piťovcov, sátorovcov, v súčasnosti takáčovcov," povedal Kyslel. Spolupracujúce osoby boli podľa neho využité aj pri vyšetrovaní vrážd Jozefa Kaciana, Jozefa Mišenku alebo Petra Čongrádyho a tiež pri korupčných skutkoch verejných činiteľov. Kysel dodal, že očakávanie zníženia trestu za ponúknutú spoluprácu je u týchto osôb legitímne.

Podľa  prezentovaných informácií sa pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní rozhodlo šesť z ôsmich obvinených v kauze Božie mlyny a desať z 18 obvinených v kauze Očistec. Podľa prokurátorov ÚŠP sú však výpovede takýchto osôb podporené inými dôkazmi, napríklad výpoveďami iných svedkov či listinami. Advokáti ostatných obvinených pritom takzvaných kajúcnikov často v médiách spochybňujú s tým, že si výmenou za beztrestnosť vymýšľajú výpovede ich klientov.

Podľa zistení webového portálu Noviny.sk sa prokuratúre podarilo zaistiť rozsiahly majetok bývalému šéfovi finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi, ktorý nehnuteľnosti ako domy, byty, chatu ale aj pôdu a vinohrady má v katastrálnych registroch zapísané na vlastné meno. Aj ostatné majetky zaistené ďalším obvineným sú len tí, ktoré identifikovali vyšetrovacie orgány na území Slovenska. Na rozsiahle majetky obvinených, ktoré cez iné osoby údajne vlastnia v zahraničí - napríklad na pobreží Chorvátska zatiaľ nesiahli. Idú po majetku, ktorý je písaný priamo na meno obvineného.

Bývalému prezidentovi polície Milanovi Lučanskému, ktorý počas trestného stíhania spáchal samovraždu, bolo konanie zastavené. Vyšetrovacie orgány napriek tomu budú preverovať aj pôvod majetku o ktorom majú podozrenia, že taktiež mohol pochádzať z vyšetrovanej trestnej činnosti. Zaistením majetkov obvinených aj spolupracujúcich svedkov, chce prokuratúra zabezpečiť vykonanie takejto formy trestu v prípade, že uspeje s obvineniami v rámci súdneho procesu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy