Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štyridsaťročný röntgen v Medzilaborciach nahradili aj vďaka príspevku vlády za nový, digitalizovaný.
Zdielať na

Štyridsaťročný röntgen v Medzilaborciach nahradili aj vďaka príspevku vlády za nový, digitalizovaný.

MEDZILABORCE / Pacientov v najmenšom okrese na Slovensku doteraz röntgenovali prístrojom, ktorý mal vyše 40 rokov. Aj ten bol však pre ľudí z regiónu na nezaplatenie, keďže bol jediný. Teraz ho ale nahradil moderný, digitalizovaný röntgen.

Peniaze na nákup röntgenu odklepla vláda na výjazdovom rokovaní priamo v Medzilaborciach. Prístroj je umiestnený v suteréne polikliniky. V okrese nemocnicu nemajú a doposiaľ tu využívali asi 40 ročný röntgen. 

"Sme mali informáciu, že staré analógové pracoviská budú končiť, rozhodli sme sa, že chceme digitálny," povedal primátor mesta Vladislav Višňovský. Od vlády dostali na röntgen 200 tisíc eur. Ide o priamo digitalizovaný prístroj. Snímky okamžite v digitálnej podobe posielajú lekárom, vedia ich odoslať medzi nemocnicami, aj medzi štátmi. Najzásadnejší je však rozmer. "Výhoda je tá, že dávka žiarenia je oveľa nižšia ako na klasické snímky. Odpadá čakanie za vyvolaním, problém s likvidáciou vývojky, ustáľovača," konštatoval rádiologický technik Miroslav Šuľák. V priestoroch čoskoro pribudne aj sonografická ambulancia. Sonograf za asi 30 tisíc zafinancuje mesto. "Prevádzkovateľom týchto ambulancií je a bude mesto Medzilaborce," informoval primátor Višňovský. Röntgen je v prevádzke každý deň. Je určený nielen pre ľudí z medzilaborského okresu, ale aj zo širokého okolia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy