Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Monika Jankovská zostáva vo väzbe. Voči rozhodnutiu nepodala sťažnosť
Zdielať na

Monika Jankovská zostáva vo väzbe. Voči rozhodnutiu nepodala sťažnosť

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol o žiadosti obvinenej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej o prepustenie z väzby na slobodu. V nej je od marca minulého roka pre úplatky, obviňovanie súdnych rozhodnutí v prospech spoluobvineného Mariana Kočnera, ale aj pre zneužitie právomoci verejného činiteľa a marenie spravodlivosti. Jankovská sa od začiatku jej väzobného stíhania snaží dostať na slobodu a zatiaľ neúspešne.

So spútanými rukami, bez slova či akejkoľvek emócie. Krátko pred desiatou doviezla ozbrojená eskorta Moniku Jankovskú na Špecializovaný trestný súd. Žiadala o prepustenie z väzby.

Jankovskej obhajca pre TV JOJ pred začatím rozhodovania o ich žiadosti o zrušenie väzby povedal, že na základe už vykonaného dokazovania v stíhaní Moniky Jankovskej neexistujú ďalšie dôvody na väzbu a preto chce klientku dostať spoza mreží na slobodu. 

"Moja klientka sa priznala v celom rozsahu ku skutkom, ktoré sa jej kladú za vinu a ktoré priznáva, že spáchala konaním, ktoré rozsiahlo popisuje. Okrem toho významným spôsobom spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi. Objasňuje trestné konanie osôb, o ktorých polícia doteraz nevedela. Vypovedá aj k iným osobám v objasňovaní inej závažnej trestnej činnosti. Na väzbu nevidíme už žiadne dôvody. Napriek tomu ponúkame súdu náhradu väzby elektronickým monitorovacím zariadením s čím moja klientka bude súhlasiť a takému obmedzeniu sa podriadi," uviedol Peter Erdös, obhajca Jankovskej. 

​"Spolupracuje ako iný obvinení, prečo ona nemá byť prepustená na slobodu, kladieme si otázku aký je účel väzby keď sú splnené podmienky aby nebola väzobne stíhaná. Žiadne dohody nie sú a moja klienta konala slobodne a je ochotná prijať zodpovednosť," dodal Erdösi.

"Áno spolupracuje, ale očakávalo by sa intenzívnejšia spolupráca. Nemá to vplyv na trvanie dôvodov väzby, tie dôvody vyplývajú zo skutkového stavu," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivňák.

Od septembra minulého roka začala Jankovská spolupracovať s políciou a okrem priznania sa a spáchania svojej trestnej činnosti, polícii vypovedá aj o iných osobách a pomáha objasňovať inú závažnú trestnú činnosť, ktorú Jankovská nespáchala. Nedávno pre Jankovskej svedectvo NAKA obvinila smeráckeho exministra Petra Žigu. Stíhaný je na slobode. 

Monika Jankovská okrem Žigu vypovedala aj o možnej trestnej činnosti napríklad konkrétnych sudcov na Najvyššom súde SR. 

Polícia Jankovskú stíha pre marenie spravodlivosti aj v súvislosti s mediálne známym prípadom Fatima, kde údajne mala navádzať svedka na krivú výpoveď. O Jankovskej dlhoročne tvrdí trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček, niekdajší majiteľ historického objektu v trenčianskom podhradí, že ako sudkyni jej podsvetie dalo 3 milióny eur pre rozsudky v neprospech vtedy stíhaného podnikateľa. Janíčka o objekt následne pripravila zločinecká skupina vedená bratislavským bossom Petrom Čongrádym, ktorý údajne Jankovskú osobne poznal a podplatil. Jankovská sa dodnes tvrdeniam Janíčka bráni aj súdnou žalobou. 

V prípade Búrka po rozsiahlom zásahu NAKA skončilo v marci minulého roka v policajnej cele až 13 bratislavských sudcov pre podozrenia z rozsiahlej korupcie. Následne väčšina z nich skončila vo väzbe. Dodnes vyšetrovacie orgány väzobne stíhajú z pôvodnej skupiny obvinených len Moniku Jankovskú a niekdajšieho krajského sudcu Richarda Molnára. V tomto roku NAKA na základe ďalších obvinená opäť zadržala a obvinila aj bratislavského sudcu Davida Lindtnera a bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú a milionára Zoroslava Kollára. Trojica je odvtedy taktiež stíhaná väzobne. Ich žiadosti o prepustenie z väzby súdy zatiaľ zamietajú.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská ostáva vo väzbe.  "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, dnes zamietol žiadosť obvinenej Moniky J. o prepustenie z väzby na slobodu,” povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Dodala, že sudca väzbu obvinenej dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil. Hovorkyňa dodala, že rozhodnutie je právoplatné, keďže procesné strany sa vzdali práva podať sťažnosť. Dnešný súdny procest trval asi dve hodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy