Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nebezpečný, lesný muž je už za mrežami: Ľudia žili v obavách, policajti po ňom pátrali mesiace
Zdielať na

Nebezpečný, lesný muž je už za mrežami: Ľudia žili v obavách, policajti po ňom pátrali mesiace

SLOVENSKO / POĽSKÉ POHRANIČIE - Humenskí kriminalisti majú dôvod na radosť. V spolupráci s kukláčmi z mobilnej zásahovej jednotky a s poľskou políciou vo štvrtok dolapili nebezpečného muža, po ktorom mesiace pátrali. Prebýval v lese a situácia sa vyostrila, keď ukradol zbraň a mieril ňou na človeka.

Keď v novembri prišla žiadosť o stotožnenie muža, ktorý kradne potraviny, nik netušil, že z toho napokon bude medzinárodná pátracia akcia. Humenskí kriminalisti získali jeho podobizeň, no ukázalo sa, že muž nekradne len u nás. Do spolupráce zapojili aj kolegov z Poľska. "V súvislosti s trestnou činnosťou v prihraničných oblastiach bolo vykonávané pátranie slovenskou políciou a tiež políciou Poľskej republiky," uviedla hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "On má záujem o to, aby prežil. Hlavne potraviny, oblečenie, každú vec, ktorú potrebuje, kúpiť si ju nemôže. Len ukradnúť," povedal Peter, obyvateľ obce Výrava.

Muža videli aj v miestach za obcou Osadné. Pohyboval sa v slovensko-poľskom pohraničí. Podľa všetkého prebýval v lese. Ide pritom o lokalitu, kde je ťažké prežiť čo i len zopár dní. "Pred dvoma dňami bolo -17, prežiť takto v lese je veľmi obtiažne. Sú tu poľovnícke posedy, chaty tu nie sú," vyjadril sa Peter.

Hľadali ho niekoľko týždňov. Od novembra boli do pátrania zapojení aj príslušníci mobilnej zásahovej jednotky Hraničnej a cudzineckej polície. Situácia sa zdramatizovala po tom, ako ukradol zbraň. Podľa poľských médií ňou mal dokonca mieriť na človeka. "Ten človek bojuje o prežitie, bojuje o život. Obava tu musí byť, ten človek je ozbrojený, nikto nevie, čo je to zač, prečo sa tu zdržiava," zamyslel sa Peter.

Kým my sme ho pracovne nazvali Krakonoš, poľské médiá o ňom písali ako o Rangerovi. Prebývať mal vo vojenských bunkroch. Pohyboval sa opatrne, robil si prieskum a snažil sa zakrývať svoje stopy. Aj preto bolo mimoriadne ťažké nájsť ho. Iba vďaka systematickej práci humenských kriminalistov, poľských kolegov a zásahovej jednotky si už ale teraz ľudia na severovýchode môžu vydýchnuť.

"Muž bol dnes dopoludnia zadržaný počas pátracej akcie policajtmi z Poľskej republiky v okolí obce Balnica," ozrejmila Ligdayová. Stále nie je jasné, čo ho k takému konaniu viedlo. Skúsený poľovník vysvetľuje, že s ohľadom na náročnosť terénu mali policajti čo robiť. "Je tu obrovský komplex lesa. Človek, ktorý nepozná tento hraničný priestor, určite by sa tu nevedel pohybovať. Je to veľmi ťažký terén, stratiť sa tu nie je problém," dodal Peter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy