Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zemetrasenie v ĽSNS ? Z predsedníctva odchádza Milan Uhrík a Milan Mazurek
Zdielať na

Zemetrasenie v ĽSNS ? Z predsedníctva odchádza Milan Uhrík a Milan Mazurek

Nejde o prvý prípad odchodu. Už v roku 2020 odišli traja poslanci.

BRATISLAVA / Náhly a nečakaný odchod z predsedníctva strany, ktorá nesie názov po jej zakladatelovi, Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko odchádzajú dvaja kľúčoví predstavitelia - Milan Mazurek a Milan Uhrík.

"Začiatkom januára ste odhlasovali zmenu stanov strany. V rámci tejto zmeny prišlo k podstatnej zmene štruktúry predsedníctva, ako aj k ďalšiemu presunu kompetencií z predsedníctva na predsedu. Predsedníctvo strany prakticky nerozhoduje už o ničom," píše europoslanec Milan Uhrík.Svoj odchod oznámili obaja prostredníctvcom sociálnej siete a ako dôvod uviedli nesúhlas s meniacimi sa stanovami strany.

NA NASLEDUJÚCOM STRANÍCKOM SNEME NEBUDEM KANDIDOVAŤ ZA PODPREDSEDU STRANY Vážení členovia ĽS Naše Slovensko, začiatkom...

Uverejnil používateľ Milan Uhrík - europoslanec Utorok 19. januára 2021

O zmene nevedeli

"Čo ma však ťaží na srdci viac je, že o takejto zásadnej zmene stanov som vôbec nevedel. Delegátom boli na sneme predložené na schválenie stanovy v úplne inom znení, ako návrh, ktorý sme odsúhlasili na poslednom spoločnom predsedníctve. Jednoducho, ako podpredseda strany som bol z tejto zmeny stanov úplne vynechaný," pokračuje Uhrík. Podla jeho slov delegáti zahlasovali "nevedomky". " Obávam sa, že s takto zmenenými stanovami bude ťažké nárokovať si morálne právo kritizovať kohokoľvek za totalitné praktiky," dodal Uhrík. Paradoxom je, že strana dlhodobo podporuje predstaviteľov totalitných režimov.

O zmene stanov taktiež nevedel aj poslanec Národnej rady Milan Mazurek. "O obsahu zmeny stanov som rovnako, ako mnohí ďalší vedomosť predom nemal a dozvedel som sa o nej len náhodou, od hlasujúcich delegátov. Nikto so mnou, rovnako ako s ďalšími navrhnuté zmeny neprebral a nemal som tak možnosť sa k nim vôbec vyjadriť a ovplyvniť ich obsah. Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali..,"  píše Mazurek. Poslanec označil za "pokrytecké" obhajovať postoje stanov.

KONČÍM V PREDSEDNÍCTVE ĽS NAŠE SLOVENSKO Vážení členovia ĽS Naše Slovensko, vážení priatelia a sympatizanti, od roku...

Uverejnil používateľ Milan Mazurek - poslanec NR SR Utorok 19. januára 2021

​K odchodu sa neskôr pridal aj bývalý spevák s neonacistickými textami Ondrej Ďurica. Ten rovnako udáva dôvod narýchlo prijatých stanov a krokmi jeho straníckych kolegov. "Keďže obaja takto významní funkcionári končia v predsedníctve strany, nevidím ani ja zmysel byť naďalej jeho súčasťou," napísal člen a zároveň aj hovorca strany.

​Predseda ĽSNS Marián Kotleba sa zatiaľ k odchodu nevyjadril. Na webovej stránke strany sa však stanovy neaktualizovali. Nachádzajú sa tam z 5.7. 2020.

Politológ Mesežnikov: Šanca na rozpad nie je nulová

Konflikt v strane Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko súvisí podľa politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorija Mesežnikova s perspektívami, ktoré sa otvárajú v súvislosti s trestným stíhaním predsedu Mariana Kotlebu. Povedal s tým, že ak bude odsúdený, príde o poslanecký mandát a bude fyzicky odlúčený od strany. Pripravuje sa na to, a preto prišlo k zmenám, ktoré posilnili jeho pozíciu. Politológ takto zhodnotil fakt, že poslanci Národnej rady SR  Milan Mazurek a Ondrej Ďurica a europoslanec Milan Uhrík končia v predsedníctve strany. Rozhodnutie zdôvodnili tým, že začiatkom mesiaca delegáti snemu strany odhlasovali zmenu stanov, ktorá mení spôsob fungovania predsedníctva, jeho štruktúru a dáva predsedovi strany prakticky všetky kompetencie.

Podľa politológa už aj minimálne prepadnutie poslaneckého mandátu oslabí postavenie predsedu Mariana Kotlebu. "V konečnom dôsledku si myslím, že bude odsúdený. Ako predseda strany musí vypracovať nejakú stratégiu," povedal s tým, že sa pripravuje na to, aby mal stranu stále pod kontrolou. Otázka podľa neho je, či je pre samotnú stranu dobré, aby líder strany sedel vo väzení nie ako bojovník za demokraciu, ale ako človek, čo porušil trestný zákon.

Mesežnikov podotkol, že v ĽSNS ide o prvý takýto konflikt. Pár ľudí už odišlo, ale neboli takí výrazní ako Uhrík či Mazurek. Uhrík podľa neho patrí k tým slovenským europoslancom, ktorí sa angažujú aj na domácej scéne. V prípade Mazureka pripomenul, že získal množstvo preferenčných hlasov. Na otázku, či strane hrozí rozpad odpovedal, že "dnes je pravdepodobnosť nie nulová." To záleží aj od toho, či sú v strane aj iné konflikty. V hodnotových otázkach totiž rozdiely necítiť. "Osobné vzťahy a súperenie o mocenské postavenie v strane je silný faktor," podotkol.

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová 12. októbra 2020 v kauze šekov s extrémistickou symbolikou uznala predsedu politickej strany ĽSNS a poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za vinného. Podľa verdiktu sa dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Keďže obžalovaný podal na mieste odvolanie, vec prejde v odvolacom konaní na Najvyšší súd SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy