Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Televízia JOJ dostala cenu za informovanie o Chorvátsku
Zdielať na

Televízia JOJ dostala cenu za informovanie o Chorvátsku

BRATISLAVA / Redaktorka TV JOJ Iveta Krupová a kameraman Stano Guzak dostali cenu v kategórii "televízie" za Slovensko v oblasti informovania o Chorvátsku. V marci mal byť galavečer v Pule, kam pozvali novinárov z celého sveta. Pre pandémiu koronavírusu bol ale ceremoniál zrušený.

V roku 2005 ustanovilo Chorvátske národné turistické združenie ocenenie „Zlaté pero" s cieľom zdôrazniť hodnotu profesionálneho prístupu k písaniu o Chorvátsku a jeho cestovnom ruchu, uvedomujúc si dôležitý prínos, ktorým zahraniční novinári v oblasti cestovného ruchu prispievajú. Vyhodnocovali sa tri kategórie, ceny sa udeľovali najlepším v rámci písomných materiálov (časopisy, noviny, online), elektronických materiálov  (televízie, rozhlas) o chorvátskom cestovnom ruchu, a blogových príspevkov či najlepších príspevkov na sociálnych sieťach. TV JOJ vyhrala v rámci Slovenska v kategórii televízia, rozhlas. 

​Vzhľadom na to, že Chorvátsko je vlasťou plniacich pier, ktoré sú jedným z tradičných symbolov spisovateľov, má toto ocenenie ďalšiu hodnotu. Podľa Chorvátskeho encyklopedického slovníka je pero hovorový názov pre plniace pero, guľôčkové pero a pero s variabilnou grafitovou náplňou. Meno dostali podľa svojho „otca", bývalého obyvateľa Záhrebu, Slavoljuba Eduarda Penkala, slávneho vynálezcu zo začiatku 20. storočia.


"Aj keď sme tento rok boli nútení 16. cenu Zlatého pera zrušiť kvôli pandémii koronavírusov, rozhodli sme sa zaslať ocenenia a sprievodný list nominovaným zástupcom médií za zverejnený materiál v roku 2019 ako malý prejav pozornosti. Týmto gestom udržiavame tradíciu a kontinuitu dlhodobého projektu a zároveň sme v súlade so súčasnými podmienkami symbolicky poďakovali najdôležitejším zahraničným médiám za odborné správy o chorvátskom cestovnom ruchu a pripomenuli im Chorvátsko," uviedol riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia pre SR a ČR Dubravko Miholić.

"Určite je to jeden z najlepších príkladov spojenia príjemného s užitočným a že to nebolo len o práci svedčí aj fakt, že do Chorvátska sme jazdili pravidelne. Vždy sa podarilo okrem dovolenkových tém nájsť aj niečo nové, zaujímavé, s čím by bežný našinec – dovolenkár asi ťažko prišiel do kontaktu. Možno aj vďaka našim príspevkom neostali dovolenkári len nečinne ležať na pláži," povedal kameraman TV JOJ Stanislav Guzak.


"Zažili sme aj krušné chvíle, na ktoré teraz s úsmevom spomíname. Kedysi bol internetový upload veľmi slabý v Chorvátsku, sedeli sme pri počítači aj 4 hodiny a v strese dúfali, že stihneme deadline do vysielania. Ale moderná doba postúpila a aktuálne je vysokorýchlostné internetové pokrytie takmer všade. Stanko vždy berie dron a keďže ho rád zdokonaľoval, tak jeden skončil na strome, druhý v mori. Som rada, že to Stanko so mnou nevzdal," zhodnotila reportérka TV JOJ Iveta Krupová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy