Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Neďaleko panelákov, na sídlisku v Humennom, našiel obyvateľ mesta torzo srnčej zveri
Zdielať na

Neďaleko panelákov, na sídlisku v Humennom, našiel obyvateľ mesta torzo srnčej zveri

HUMENNÉ / Neďaleko panelákov, na sídlisku v Humennom, našiel obyvateľ mesta torzo srnčej zveri. Na miesto okamžite privolal políciu. Ukázalo sa, že srnča neulovil ani poľovník, ani vlk či rys. Usmrtili ho psi. Tie žijú dokonca vo svorkách v neďalekom lese. Podľa odborníka zver voči nim nemá šancu. V love sú dokonale zohratí ako vlci.


"Bolo to torzo srnčej zveri, ohlodané od psov, čerstvé, zrejme z noci," opísal miesto hospodár poľovníckej spoločnosti Sokolej, Štefan Kozák. Situáciu na mieste preverili aj policajti. Podľa hospodára ale zver uhynula bez zásahu človeka. "Bola ulovená pytliačiacimi psami. Sami osadníci nám hovoria, aby sme ich strelili, lebo už ich napádajú. Oni žijú tu, v týchto lesoch," dodal Kozák.

Na pozostatky zveri narazil náhodný okoloidúci, ktorý bol v tejto lokalite na prechádzke. Ležali asi sto metrov od autobusovej zastávky na humenskom Sídlisku pod Sokolejom. Pred svorkou hľadala srna útočisko u ľudí. "Také srnča nemá šancu sa ubrániť proti svorke psov, pretože oni intuitívne si pomáhajú, dokážu je tak uštvať, že tá zver nemá žiadnu šancu," uviedol znalec v oblasti poľovníctva Jaroslav Dutko.

Podľa odborníka sú dokonca pozorované prípady, keď svorka psov v lese vytvorila alfa pár a lovila v príslušnom revíri. Zo skúseností poľovníckej spoločnosti, pod ktorú tento revír patrí, pytliačiace psy ich ročne pripravia o niekoľko desiatok kusov srnčej zveri. "To je len to, čo nájdeme, ale to, čo nenájdeme, čo zjedia. Možno mesto by s tým mohlo niečo robiť, nekontrolovane sa to množí, tie psy nepatria nikomu, žijú vo svorkách a lovia v našom revíri," informoval Kozák z poľovníckej spoločnosti.



Humenský magistrát má na odchyt túlavých psov zmluvu s občianskych združením z východného Slovenska. "Je tam samozrejme zmluva, tá hovorí, že sa odchyt koná jeden až dvakrát mesačne," informoval Marián Škuba z tlačového referátu mesta.

V tomto roku zatiaľ odchytili 20, v minulom roku 45 psov. "Chceme apelovať na to, aby odchytili boli intenzívnejšie. Tento stav je neúnosný a spôsobuje obrovské problémy," myslí si znalec Dutko. "Každý, kto má vedomosť alebo uvidí zabehnutého psíka,môže kedykoľvek zatelefonovať, Mestská polícia je k dispozícii," apeluje Marián Škuba z tlačového referátu mesta Humenné.

"Sú obrovské problémy, ktoré spôsobujú psy z osád, prakticky všetky okolité poľovní revíry sú paralizované tými pytliačiami svorkami, spôsobujú obrovské škody na zveri, tým, že nedajú pokoj ani v zime, ani v lete, ani v čase rodenia mláďat," uzavrel znalec Dutko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy