Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ani rok po výbuchu na Mukačevskej ulici v Prešove nie je jasné, čo bude s pozemkom
Zdielať na

Ani rok po výbuchu na Mukačevskej ulici v Prešove nie je jasné, čo bude s pozemkom

PREŠOV / Pozemok, ktorý po paneláku zostal, teraz pripomína skôr stavenisko. Ostali tam základy, ktoré sú oplotené. Našlo sa asi desať pôvodných majiteľov, ktorí by chceli na tomto mieste opäť stavať.

No väčšina majiteľov si už vďaka peniazom zo zbierok začala zabezpečovať nový život na inom mieste. "Pre mňa bolo najťažšie to, že sme stratili domov," hovorí Eva, bývalá obyvateľka Mukačevskej číslo 7.

Eva a Martin bývali na Mukačevskej 7 v byte Eviných rodičov. Tým, že bývali na prvom poschodí, zvykli chodiť pešo po schodoch. Keď sa Eva v ten osudný deň dotkla kľučky na dverách smerom na schodisko nastala rana. Eva bola v tom čase tehotná. Mala obrovské šťastie. Od schodiska, ktoré sa zrútilo ju delili iba jedny dvere.

Aktuálne žijú v podnájme. Už aj predtým sa pustili pre prírastok do rodiny, do stavby domu. "My sme prakticky už aj pred výbuchom riešili zmenu bývania, lebo ide dieťa," hovorí Martin bývalý obyvateľ Mukačevskej číslo 7. Väčšina obyvateľov Mukačevskej číslo 7 chce začať nový život niekde inde. No našlo sa zopár takých, ktorí si vedia predstaviť na tomto mieste bytovku. Stavať chcú na pôvodných zápnkladoch. "Tie základy by sme chceli využiť, tie základy sú neporušené a máme možnosť, lebo ten pozemok je náš," tvrdí predseda spoločenstva vlastníkov bytov Mojmír Květoň.

No spolumajiteľmi sú aj tí, ktorí na tomto mieste už bývať nechcú. Pani Ingrid prišla po výbuchu nielen o byt ale aj o svoju mamu. Zaujal ju návrh, že by tu mohol stáť domov sociálnych služieb, ktorý by slúžil tým, ktorí potrebujú opateru. No inak na to miesto dokázala teraz prísť až takmer roku. "Keby mesto chcelo urobiť nejaký parčík, veľmi rada to mestu prenechám," hovorí bývalá obyvateľka Mukačevskej číslo 7 Ingrid. "Od začiatku, keď som sa tu nasťahoval, som bol aktívny aby sme tú bytovku trošku zmenili, aby z toho nebola klasická králikáreň," hovorí Květoň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy