Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lučanský sa o samovraždu nepokúsil, tvrdí ministerka Kolíková. Zranenia si mal spôsobiť sám
Zdielať na

Lučanský sa o samovraždu nepokúsil, tvrdí ministerka Kolíková. Zranenia si mal spôsobiť sám

BRATISLAVA / Nový generálny prokurátor dal preskúmať okolnosti súvisiace s poškodením zdravia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Toho vo štvrtok previezli po údajnej potýčke do Vojenskej nemocnice v Ružomberku. Podľa ministerky spravodlivosti sa o samovraždu nepokúsil a svoje zranenia si mal spôsobiť sám.

"Generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Prešove dôsledne a bezodkladne preskúmať okolnosti súvisiace s poškodením zdravia obvineného bývalého prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského vo výkone väzby v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove," informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Právny zástupca Lučanského Matúš Beresecký definitívne vylúčil úmyselné či cudzie zavinenie zranenia jeho klienta. Zdravotný stav jeho klienta je po operačnom zákroku vo vojenskej nemocnici v Ružomberku uspokojivý a bez predpokladu dlhodobej liečby a trvalých následkov. V súčasnosti je v pooperačnej liečbe vo väzenskej nemocnici Trenčíne. 

Lučanský sa o samovraždu nepokúsil 

Bývalý policajný prezident sa vo väzbe o samovraždu nepokúsil. Na tlačovej konferencii to v nedeľu uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Okrem iného uviedla, že zranenie, ktoré utrpel, si obvinený podľa jej dostupných informácií spôsobil pri cvičení. Podľa šéfky rezortu spravodlivosti si policajný exprezident spôsobil zranenie, ktorého stav si následne zhoršil pokračovaním v cvičení. Kolíková zároveň podotkla, že o stave obvineného informovať nemôže, no môže potvrdiť, že jeho zdravotný stav nie je vážny.

Kolíková na tlačovej konferencii dementovala informácie o tom, že operácia, ktorú musel Lučanský postúpiť, trvala 11 hodín. Zranenie policajného exprezidenta si mal všimnúť pracovník Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vo štvrtok 10. decembra ráno. Podľa Kolíkovej pozná skutočný sled udalostí iba sám obvinený a cudzie zavinenie vylúčila. V pondelok 14. decembra plánuje poveriť konkrétne osoby prešetrením celej veci. 

Smer požaduje zriadenie komisie na prešetrenie okolnosti Lučanského zranenia 

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) bude požadovať zriadenie komisie, ktorá prešetrí okolnosti zranenia Lučanského. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda strany Ladislav Kamenický. Ten zároveň uviedol, že zástupcovia strany budú požadovať, aby komisia nebola zložená len z predstaviteľov vládnej koalície, ale aby v nej mali zastúpenie aj členovia opozície. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) vyjadril pochybnosť o tom, či by komisia, v ktorej budú prítomní aj členovia strany Smer-SD, bola skutočne objektívna.


„Budeme určite iniciovať to, aby sme sa mohli my, alebo predstavitelia, ktorí sú pre nás dôveryhodní, uchádzať o členstvo medzi ľuďmi, ktorí preveria tento stav. Za tri dni je tu toľko informácií a dezinformácií. Potrebujeme vedieť, čo je pravda a budeme sa uchádzať o to, aby sme sa to dozvedeli,“ povedal Kamenický. Exminister financií zopakoval, že ľudia by nemali byť väznení len na základe výpovedí „kajúcnikov“.

„V prvom rade si treba uvedomiť, že ak sú tu nejakí kajúcnici, tak sú to v prvom rade ľudia z vašich radov, takže vlastne kritizujete vaše vlastné nominácie. Myslím si, že pani Kolíková požíva kredit odborníčky a naozaj zodpovednej osoby a má aj moju dôveru,“ povedal Heger.

Šéf rezortu financií uviedol, že nemá problém s tým, aby boli v komisii, ktorá bude skúmať udalosti okolo policajného exprezidenta aj predstavitelia opozície, mali by sa však zdržať akýchkoľvek dezinformácií. Zároveň vyjadril pochybnosť o tom, že by boli predstavitelia Smeru v danej veci nezaujatí.

Z väznice do nemocnice

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý je stíhaný v kauze Judáš, skončil v ružomberskej nemocnici. Ako prvý o tom informoval portál týždeň, ktorému to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje. V nemocnici ho podľa portálu stráži policajná eskorta. 

Podľa prvotných zistení mu mali vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku operovať oko. Neoficiálne informácie nateraz hovoria o tom, že k potýčke v Ústave na výkon väzby v Prešove, kde je Lučanský umiestnený nedošlo. Podľa zistení TV JOJ sa mal policajný exprezident zraniť pri cvičení, keď mu v oku praskla cievka.

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) skonštatoval, že vzhľadom k tomu, že nedisponuje súhlasom dotknutej osoby, nie je oprávnený poskytnúť informácie týkajúce sa osobnosti a súkromia obvinenej fyzickej osoby. Zároveň však vyvrátil informácie, že by hospitalizácia bývalého šéfa polície bola spôsobená násilím. "Ústav Prešov (kde Milan L. vykonáva väzbu, pozn. red) neeviduje v danom období fyzické napadnutie obvineného alebo odsúdeného ani použitie donucovacích prostriedkov voči obvinenému alebo odsúdenému,” dodal ZVJS.

"Vo všeobecnosti možno uviesť, že v súlade s ustanoveniami zákona o výkone väzby „Ak zdravotný stav obvineného vyžaduje zdravotnú starostlivosť, ktorú nemožno poskytnúť v ústave, alebo ak je to potrebné na účely trestného konania, väzba sa na nevyhnutne potrebný čas vykonáva v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Ak zdravotný stav obvineného vyžaduje zdravotnú starostlivosť, ktorú nemožno poskytnúť v ústave alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne , väzba sa na nevyhnutne potrebný čas vykonáva v inom (civilnom) zdravotníckom zariadení pričom stráženie obvineného vykonáva Zbor väzenskej a justičnej stráže," uviedol v stanovisku ZVJS.

Milan Lučanský: Takto to bolo s Petrom Tóthom v prípade Kuciak: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy