Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Potopený remorkér už vytiahli. Z takmer 120 tonového kolosu vytekala aj nafta
Zdielať na

Potopený remorkér už vytiahli. Z takmer 120 tonového kolosu vytekala aj nafta

BRATISLAVA / Po necelých dvoch týždňoch sa z Dunaja podarilo vytiahnuť takmer 120 tonový remorkér. Loď majiteľa z Česka sa v Bratislave potopila 20. novembra. Počas záchranárskych prác využili aj špeciálny skener na lokalizáciu vraku či unikátny plávajúci žeriav.

"Ide o plávajúci žeriav Slavín, ktorý je na vode schopný zdvihnúť až 100 ton, a ktorý je vlastne jediným zariadením, ktoré prichádzalo do úvahy na Slovensku, ktorý by mohli tento problém riešiť," uviedol prevádzkový riaditeľ zo Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Virág.


Potopenú loď bolo potrebné podviazať tak, aby sa dala bezpečne vytiahnuť. Práce však komplikovali nielen silné prúdy, ale aj doslova nešťastná poloha samotného remorkéra. "Bola v šikmej polohe, pričom tá predná časť bola v hĺbke takmer 10 metrov," dodal Virág.


Po úspešnom uviazaní lán nasledovalo zdvihnutie a presunutie lode na plytčinu. Plávajúci žeriav Slavín, remorker Tekov a vykotvovacie člny presunuli potopené plavidlo na úroveň lodného výťahu. Na vozíkoch ho potom vytiahli z brehu. Desiatky ľudí pracovali niekoľko dní na vytiahnutí potopenej lode, a tiež na tom, aby zabránili ekologickým škodám na Dunaji. V remorkéri sa totiž nachádzalo 2500 litrov nafty a 200 litrov prevádzkových olejov.
"Tá nafta bola v nádržiach, ktoré podľa našich informácií neboli poškodené, ale menšie množstvo unikalo prostredníctvom odvzdušňovacích ventilov," povedal generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.


Potápači sa snažili tieto ventily upchať. To sa im však nepodarilo. Na zachytenie ropných látok preto osadili nornú stenu alebo používali biodegradačný prípravok. Podľa Jenča  "rozloží  uhlíkový reťazec v ropných látkach a tým pádom zneškodní látky."

Z vytiahnutého remorkéra ešte stále vyteká riečna voda, ktorá by už mala podľa slov odborníkov byť neškodná pre životné prostredie. V prípade ak by tam boli nejaké nečistoty na to slúžia biele pásy na zemi, ktoré by ich mali zachytiť. Ide o takzvané sorbenty, ktorých účelom je absorbovať znečisťujúce ropné látky."To znečistenie, nebolo až také, nechcem to zľahčovať, nebolo až také významné, nakoľko to väčšie množstvo znečisťujúcich látok zostalo v nádrži," myslí si Jenčo.

Presné príčiny tejto lodnej nehody bude vyšetrovať dopravný úrad.

Najčítanejšie správy