Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niektorí podnikatelia považujú finančnú pomoc za zložitú a pomalú a nedostatočnú. Pozreli sme sa ako to vyzerá v Rakúsku
Zdielať na

Niektorí podnikatelia považujú finančnú pomoc za zložitú a pomalú a nedostatočnú. Pozreli sme sa ako to vyzerá v Rakúsku

BRATISLAVA / VIEDEŇ / Čo mesiac, to nová finančná injekcia. Pre následky koronakrízy musia viaceré ekonomiky siahať po rôznych podporných balíčkoch, ktoré majú pomôcť v biznise zachrániť, čo sa len dá. Lenže kým napríklad inde v Európe je podpora podnikania štedrá, Slovensko je v tomto ohľade až na samom chvoste. Aj naši susedia lejú do ekonomiky oveľa viac.

Neprehľadná, zložitá a nedostatočná. Hodnotenie štátnej pomoci mnohých podnikateľov, ktorí museli zatvoriť prevádzky a prišli o zákazníkov, veru nie je lichotivé. "Chvíľu nám trvalo, kým sme sa zorientovali v tom, čo sú relevantné informácie," povedala majiteľka rekondičného centra Dagmar Ulická.

Po dôkaz, že to ide aj inak, netreba chodiť ďaleko. Stačí zájsť len kúsok za naše hranice do susedného Rakúska.
Aj tam síce stojí pomoc na dvoch pilieroch, ktorými je kurzarbeit a preplácanie fixných nákladov, lenže "v prípade Rakúska je ten záber oveľa širší, pokrýva širokú škálu fixných nákladov, nielen mzdy a nájomné, ako je to na Slovensku," uviedol audítor spoločnosti Grant Thornton Filip Tichý.


Svoje o tom vie aj množstvo našich podnikateľov, ktorí by bez kompenzícií zrejme neprežili."Štát nedokáže nahradiť zákazníkov a nedokáže nahradiť všetok výpadok príjmov podnikateľov," myslí si ekonomický analytik Inessu Robert Chovanculiak."Je to minimálne percento z reálnych nákladov, ktoré sú režijné, pretože to nie sú len mzdy," uviedla majiteľka Ulická. "Pre veľa firiem tá podpora vyšla v triviálnej výške a tým pádom o ňu ani nežiadali," dodal audítor Tichý.


Našou výhodou v porovnaní s inými krajinami je fakt, že počet nezamestnaných nevzrástol tak výrazne, ako inde. Vláde sa tak zatiaľ darí za málo peňazí zahrať veľa muziky. "Slovensko sa pohybuje na popredných priečkach v efektivite, ale aj v spôsobe nastavenia tej pomoci," vyhlásil minister financií Eduard Heger. "Koniec koncov, ide na tú pomoc okolo 160 miliónov eur mesačne," skonštatoval analytik Chovanculiak.


Dostane sa menšiemu počtu žiadateľov a za prísnejších podmienok, aké schválila Viedeň, kde v niektorých prípadoch stačí dokladovať daňové priznanie. Ani v Rakúsku však všetko nie je také ideálne, ako sa možno na prvý pohľad zdá a výška podpory je vykompenzovaná dĺžkou čakania na ňu.

Čakať sa však zjavne oplatí. Kým u nás máme podporu na zamestnanca vo výške 1100 eur u našich susedov poskytujú pomoc na firmu. "Tá by nemala presiahnuť limit 5 miliónov eur," povedal audítor Tichý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy