Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Študenti sa cítia oklamaní. Pomáhali pri plošnom testovaní, no dodnes nevideli odmenu
Zdielať na

Študenti sa cítia oklamaní. Pomáhali pri plošnom testovaní, no dodnes nevideli odmenu

SLOVENSKO/SVET / Pri plošnom testovaní pred pár týždňami pracovali aj stovky študentov stredných zdravotníckych škôl. Všetci podpísali rovnaké zmluvy ako kvalifikovaní zdravotníci a mnohí z nich aj bez maturity robili priamo výtery či vyhodnocovali testy. Dnes však stále nevedia, či im štát aj za prácu zaplatí a ak zaplatí, tak koľko.

"Keď nás oslovil pán minister zdravotníctva, taktiež ostatní ministri na čele s pánom premiérom, že potrebujú podať pomocnú ruku pri celoplošnom testovaní, tak sme okamžite zareagovali," podotkol Matúš Kozej,  študent 4. ročníka strednej zdravotníckej školy. "Si zdravotník za víkend zarobí 1 100€," vyhlásil vtedy premiér Igor Matovič (OĽaNO). 

​Keď sa študenti domáhali svojich peňazí, dostali doteraz niekoľko rozličných odpovedí. "Nám povedali zrazu, že nebudeme platení," povedal Matúš Kozej. "Iba prvý víkend som robila, lebo po tom, čo mi oznámili, že mi nezaplatia, som to vzdala," doplnila študentka 4. ročníka strednej zdravotníckej školy Edita Olerínyová. 

Ministerstvo obrany, ktoré testovanie zabezpečovalo, sme pred dvomi týždňami kontaktovali, keďže nám nebol jasný dôvod, prečo by študenti nemali dostať zaplatené. Odpoveď sme dostali jasnú. "Každý, kto mal podpísanú dohodu o vykonaní práce s Ústrednou vojenskou nemocnicou SNP – FN v Ružomberku, dostane vyplatenú Vami zmieňovanú odmenu," informovala hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková. 



Následne to študentom potvrdili aj v Ružomberskej nemocnici, ktorá s nimi podpisovala dohody o vykonaní práce. "Nám povedali, že nám teda zaplatia, lebo zmluva je platná". Takto znela teda druhá verzia. Keď však študenti zisťovali, kedy dostanú svoje peniaze, informácia sa opäť zmenila.

Chýba im vraj maturita

"Volali sme na ministerstvo obrany, ministerstvo zdravotníctva, kontaktovali sme Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku a každým dňom sa menila odpoveď. Raz áno, raz nie," vysvetlil Matúš Kozej. "Posledná informácia z Ružomberka nám prišla taká, že nemáme nárok na 500€ odmenu," upresnila Edita Olerínyová. Dôvod? Vraj nie sú zdravotníci. Chýba im totiž maturita. "Sme vykonávali v podstate všetko to, čo robili aj tí plnohodnotní zdravotní pracovníci," poznamenala Edita. 

Bez budúcej zdravotníčky Edity by napr. ani nemohli otvoriť odberné miesto. "Keby ja aj spolu s mojim známym, čo je vyštudovaný zdravotný brat, keby sme tam neboli my dvaja, tak zrejme by to miesto nemohli otvoriť vôbec," skonštatovala Edita. 



Opäť sme teda kontaktovali Ministerstvo obrany s otázkou, prečo študenti, ktorí odrobili celý víkend, nemajú nárok aj na sľúbených 500€. Odpoveď sme dostali takmer totožnú ako pred dvomi týždňami. "Každý člen zdravotníckeho tímu, ktorý mal podpísanú dohodu o vykonaní práce s Ústrednou vojenskou nemocnicou Ružomberok, dostane avizovanú odmenu," ubezpečila hovorkyňa ministerstva. 

Keď sa zdalo, že vec je vyriešená, budúci zdravotníci opäť kontaktovali ružomberskú nemocnicu, ktorá by ich mala vyplácať. A tam sa vrátili na začiatok. "Neviem vám teraz povedať, či dostanete tých 500€ či nie. Určite dostanete zaplatené za odpracované hodiny. A toto ostatné je ešte v riešení," reagovala zamestnankyňa UVN SNP Ružomberok. 

Problémové sú aj odbery 

Vraj je problém aj v tom, že niektorých študentov nechali robiť odbery. "Je to veľmi neštandardné a tieto úkony, ktoré ste robili, ste nemali vykonávať," odpovedala zamestnankyňa nemocnice. Podľa expertky na pracovné právo nárok na odmenu študenti jednoznačne majú.

Odbornú spôsobilosť zamestnancov na výkon dohodnutej práce bolo predovšetkým potrebné skúmať skôr, ako k uzatvoreniu dohody, resp. výkonu práce, došlo. Ak zamestnávateľ v tomto ohľade pochybil, jeho pochybenie nemôže byť zamestnancovi na ujmu," zhodnotila expertka na pracovné právo Silvia Gatciová. 

"Cítime sa tak, že zneužili našu pracovnú silu a de facto, že nám to povedali až po tom, čo sme boli testovať, tak to cítime ako takú zradu, že nás niekto neustále vodí za nos," vyjadrila sa Edita. "Práve preto sa chceme biť za tie peniaze, pretože aj tie financie sú veľkou pomocou pre naše rodiny, ktoré aktuálne nie sú v najlepšej finančnej situácii,  je to pomoc, ktorú sme si odpracovali," dodal Matúš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy