Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Definitívne a podčiarknuté. Jozef Majský ostáva vo väzbe v Česku
Zdielať na

Definitívne a podčiarknuté. Jozef Majský ostáva vo väzbe v Česku

PRAHA / Kontroverzného podnikateľa Josefa Majského nevydajú na Slovensko. Trest si odpyká v Česku. Rozhodol o tom pražský vrchný súd. Obe strany si už prevzali rozhodnutie.

Je to definitívne a nedá sa proti tomu odvolať. Odvolací súd vyhovel Majskemu ktorý má České aj Slovenské občianstvo a preto si mohol vybrať. V Prahe žije a má trvalý pobyt, presťahovala sa mu tam aj časť rodiny, no a deväťročný trest si chce odpykať v Čechách. Rozhodnutie súdu si prevzala štátna zástupkyňa aj Jozef Majský. "My už vieme, že právomocne súdy rozhodli o tom, že pán Majský nemôže byť vydaný na Slovensko, pretože je zároveň českým občanom a s vydaním nesúhlasil," povedala hovorkyňa mestského súdu Praha Markéta Pucci.

Majský žiadal prepustenie z väzby kvôli zdravotným problémom, to súd zamietol. Vplyvný podnikateľ s väzbami do najvyšších kruhu politiky tak zostáva vo väzobnej väznici na Pankráci. "Vrchný súd v Prahe zamietol sťažnosť pána Majského, to znamená, že pán Majský ostáva v Prahe vo väzbe," informovala Pucci.

Vo väzbe zostane Majský minimálne do 17. decembra. Vtedy súd bude rozhodovať či mu v Česku bude potvdený aj slovenský trest. "Teraz bude vo veci aktívny súd, ktorý vyzve príslušný orgán Slovenskej republiky, k tomu aby bol predložený vykonateľný rozsudok podľa ktorého by následne mohol byť vykonaný trest na územií Českej republiky," uviedol hovorca mestského zastupiteľstva v Prahe Aleš Cimbala.

Majský si má z deväťročného trestu odpykať ešte šesť rokov väzenia. Muž, ktorého médiá v 90. rokoch označovali za jedného z najbohatších Slovákov s kontaktmi na vplyvných politikov, spôsobil podľa súdov škodu vyše 400 miliónov korún. Obžalobe čelil od roku 2004. Prvostupňový rozsudok padol pred piatimi rokmi, tento rok v júli bol právoplatný. Majský sa proti nemu dovolal. Českí policajti muža zadržali v auguste tohto roku v pražskej nemocnici.

BMG Invest a Horizont Slovakia v minulosti ponúkali klientom nereálne vysoké úroky z vkladov. V roku 2002 skrachovali a desaťtisíce klientov pripravili o niekoľko miliárd vtedajších slovenských korún.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy