Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sulík predstavil svoj plán v boji proti "hnusobe". Regionálne riešenia, 15 rúšok pre dôchodcu či obmedzenie bezplatnej dopravy
Zdielať na

Sulík predstavil svoj plán v boji proti "hnusobe". Regionálne riešenia, 15 rúšok pre dôchodcu či obmedzenie bezplatnej dopravy

BRATISLAVA / Po výzve premiéra Igora Matoviča prišiel so svojim plánom strana SaS na čele s Richardom Sulíkom. Ten sa nazýva Semafor zdravia a je rozdelený na osem kapitol. Len včera svoj semafor pripravil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. O konkrétnych krokoch bude rozhodovať Ústredný krízový štáb.

Boj proti koronavírusu prebieha podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka aktuálne na Slovensku chaoticky, sú ignorované názory odborníkov a riešenia sú predkladané zo dňa na deň. Koaličná strana Sloboda a Solidarita preto v pondelok predstavila vlastný pandemický plán, ktorý nazvala "Semafor zdravia". "Jasný, konkrétny, logický, pochopiteľný plán je to, čo nám chýba ako soľ," vyhlásil Sulík. Základnou myšlienkou plánu liberálov je rozlišovať medzi málo a veľmi nakazenými regiónmi. "Nepovažujem za správne uplatniť jednu sadu opatrení na celé Slovensko," zopakoval minister.

Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Presne stanovuje, ako sa majú ľudia správať, ak sa u nich prejavia symptómy, ak sa stretli s nakazeným alebo sa vrátili z červenej krajiny. Ľudia totiž podľa Jany Bittó Cigánikovej často nevedia, čo majú robiť a ako sa majú správať. Základom je nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov a dezinfekcia. SaS taktiež navrhuje, aby dôchodcovia dostávali poštou 15 rúšok mesačne zadarmo a navrhujú aj obmedzenie bezplatnej dopravy.

Súčasťou semaforu sú zároveň špecifické opatrenia. Tie budú jednotlivým regiónom prideľované podľa toho, v akom stave sa nachádzajú. Celé Slovensko je v pláne SaS rozdelené na 36 častí podľa jednotlivých obvodov regionálnych úradov verejného zdravia. Každá takáto časť Slovenska by mala pridelené skóre. To by určovali štyri veličiny, a to počet nakazených na 100 tis. obyvateľov, počet nakazených ľudí nad 65 rokov na 100 tis. obyvateľov z tejto vekovej skupiny, rýchlosť ako sa vírus šíri a pozitivita, teda koľko percent z urobených testov bolo pozitívnych.

"Pozerať sa iba na počet infikovaných, nemá dostatočnú výpovednú hodnotu," zhrnul Sulík. Na základe výsledného skóre, by potom jednotlivé regióny boli zaradené do štyroch pásiem, zeleného, oranžového, červeného a čierneho. Podľa tejto metodiky, by napríklad aktuálne bol na Slovensku iba jeden čierny región, a to Vranov nad Topľou. "Zafarbenie" regiónov by potom určovalo, aké opatrenia by v nich platili. O nich by pritom podľa ministra vedeli všetci dopredu a dokázali by sa zariadiť a pripraviť. V rámci semaforu riešia liberáli aj trasovanie alebo pohyb cez hranice.

Všeobecné opatrenia opisujú pravidlá správania sa pri symptómoch, pri pozitívnom výsledku testu a pre spolubývajúcich, nosenie rúšok v interiéry, rúška pre každého dôchodcu, sociálny odstup 2 metre, dezinfekcia rúk, vetranie a zvlhčovanie vzduchu a zníženie mobility.

Dôchodcovia nad 65 rokov by mal dostať poštou domov rúška. "My sme navrhli 15 rúšok pre každého dôchodcu raz mesačne," povedala Janka Bittó Cigániková.

Sulík navrhuje rozdeliť Slovensko k protiepidemiologickým opatreniam na 36 obvodov.  Indikátorom bude skóre, ktoré pochádza na základe výpočtu z Česka. Skóre sa bude odvíjať od pásiem.

Incidencia - súhrnný počet nových infikovaných za posledných 14 dní na 100 tisíc obyvateľov

Incidencia nad 65  -súhrnný počet nových infikovaných za posledných 14 dní na 100 tisíc obyvateľov

Nárast počtu infikovaných (rýchlosť šírenia vírusu)

Pozitivita - priemerná pozitivita za posledných 7 dní uvedená v percentách

Evidencia a trasovanie pozitívnych 

by malo vychádzať zo zaevidovania pozitívneho prípadu do systému, ktorý by vyhľadal mobilné čísla do 7 dní boli v kritickej vzdialenosti po dobu viac ako 15 minút. Na tieto čísla bude zaslaná automatická SMS s výzvou a unikátnym kódom na otestovanie.

Využívanie e-karantény

Sledovanie ohnísk by mali byť pomocou modelovania živých dát za matematických a predpovedných modelov šírenia

Obsah domácej úlohy Richarda Sulíka teda už poznáme - Premiéra ale zjavne neohúril. A vlastne už vopred Sulíkovi odkázal, aby svoj plán zverejnený po termíne ponúkol v Mongolsku. Popritom o semafore a regiónoch začal hovoriť aj minister zdravotníctva. Vnútorný súboj v koalícii sa teda zjavne nekončí.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy