Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Smrť Jozefa Chovanca v Belgicku: Slovensko sa zúčastní konania, získa tak náhľad do spisu či navrhne dôkazy
Zdielať na

Smrť Jozefa Chovanca v Belgicku: Slovensko sa zúčastní konania, získa tak náhľad do spisu či navrhne dôkazy

BRATISLAVA / Slovenská republika chce vstúpiť do konania v prípade smrti Jozefa Chovanca v Belgicku na strane poškodených. Získala by tak možnosť vstupovať do spisu či navrhovať dôkazy. Uviedla to v stredu po rokovaní vlády SR ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Kabinet zaviazal šéfku rezortu spravodlivosti a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nom. SaS), aby vykonali potrebné kroky k tomu, aby sa Slovensko zúčastnilo na konaní.

„Slovenská republika by mala skúsiť využiť všetky možnosti, aby sme do takéhoto konania vstúpili. Je potrebné sa o takúto účasť uchádzať. Chceme dôsledne dbať o to, aby bolo riadne vyšetrené, čo bolo dôvodom smrti pána Chovanca. Vnímame, že je to výnimočná situácia, je tu vážne podozrenie, že pochybením silových zložiek iného štátu zomrel náš občan a po dvoch rokoch ešte stále nie sú zrejmé výsledky vyšetrovania a nie je jasne oficiálne vysvetlené, prečo vlastne zomrel,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Kolíková.

Podľa uznesenia vlády Slovensko teraz môže uzavrieť zmluvu s advokátskou kanceláriou, ktorej úlohou bude následne urobiť v Belgicku všetky kroky k tomu, aby sa Slovensko stalo účastníkom konania. Zároveň uznesenie ponúka aj iné opatrenia, medzi ktoré môže patriť napríklad zabezpečenie prekladu súdneho spisu do slovenského jazyka, čo by umožnilo slovenským znalcom vyhotovenie znaleckého posudku pre účely trestného konania vedeného v Belgickom kráľovstve.

„Máme za to, že je to výnimočná situácia, keď by mala Slovenská republika skúsiť využiť všetky možnosti, aby sme do takéhoto konania vstúpili. Je potrebné sa o takúto účasť uchádzať, takže to nie je žiadna automatika. Sme si toho vedomí a chceme k tomu robiť potrebné právne kroky,“ uviedla Kolíková.

Prípad Jozefa Chovanca je podľa nej výnimočný a nie vždy, keď umrie slovenský občan v zahraničí, by mal štát vstupovať do konania. „Je to situácia, kde je vážne podozrenie, že násilím iných policajných zložiek, iného štátu došlo k úmrtiu nášho občana a po dvoch rokoch ešte stále nie je jasne vysvetlené, prečo zomrel,“ uzavrela Kolíková.

Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok potvrdil, že Slovensko spravilo už 28 krokov v prípade úmrtia Jozefa Chovanca, vrátane predvolania veľvyslancov či intervencií na politickej úrovni. „Predseda vlády hovoril niekoľkokrát so svojím partnerom a partnerkou na belgickej strane. Máme prijaté uznesenie Národnej rady SR a vlády SR. Všetky tieto kroky smerujú len k jednému cieľu, a to je vyšetrenie tohto trestného činu a spravodlivé potrestanie vinníkov,“ vysvetlil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy