Skoro jasno
15°
Bratislava
Matovičova vláda predĺžila núdzový stav
Zdielať na

Matovičova vláda predĺžila núdzový stav

BRATISLAVA / Aktuálny núdzový stav bude na Slovensku predĺžený o ďalších 45 dní. Bude teda platiť do konca tohto roka. Po stredajšom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Zároveň ozrejmila, že vláda v tejto súvislosti pripravuje zmenu ústavného zákona.

Zákaz vychádzania sa však tentoraz nebude uplatňovať. Zákaz zhromažďovania sa nad šesť osôb ostáva naďalej. Vláda Igora Matoviča vyhlásila núdzový stav 1. októbra na 45 dní, skončiť teda mal v nedeľu 15. novembra. Keďže sa predĺžil na 90 dní, uplynie až v decembri.

„Ministerstvo spravodlivosti SR sa bude podieľať na príprave riešenia, ktoré dá odpovede na prípadné ďalšie opatrenia, ktoré by mali nadväzovať po tom, čo skončí núdzový stav,“ vysvetlila Kolíková s tým, že nová úprava by mala priniesť nové možnosti pre vládu SR. Ako dodala, v súčasnosti sa javí, že právne možnosti súčasného zákona sú takmer vyčerpané.

Ministerka vysvetlila, že existuje viacero možností, ako by mohla nová úprava fungovať. Je podľa nej na mieste rozprávať sa o tom, aby v nej bol zakomponovaný prezident SR či Národná rada SR. „V niečom je tá úvaha o poistke legitímna, ale na druhej strane je pravda, že vláda tie opatrenia musí prijať a v nejakom čase ich musí začať realizovať. Treba priniesť riešenie, ktoré je reálne a dá sa uplatniť,“ podotkla Kolíková. V prípade, ak by v úprave nebol zahrnutý prezident alebo parlament, tak by podľa ministerky mali byť poistkou jasné kritéria úpravy.

Sulíkovi sa okrem plošného predĺženia núdzového stavu nepozdáva ani komunitné testovanie

Minister hospodárstva Richard Sulík kritizuje posledné kroky štátu prijímané v boji s pandémiou. "Celé Slovensko strpelo testovanie nie preto, že by mali obsesiu vo vŕtaní sa v nose, ale preto, lebo uverilo sľubu, že bude lepšie," uvádza minister na sociálnej sieti. Podľa neho však občania dostali plošné predĺženie núdzového stavu.

Gastro, šport, kultúra, fitnesscentrá, ktoré sú podľa Sulíka zdevastované a zažívajú historický kolaps zase majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá. "Tak načo sa to celé robilo? Zistili sme, kde sú ohniská, môžeme pekne rozlíšiť okresy, kde treba tvrdšie opatrenia. Vieme to určiť pomaly na ulicu presne! Počúvajme našich vedcov, ktorí toto tvrdia a mohli by sme konečne slobodnejšie dýchať," vyzýva Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy