Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku prebehla veľká prasacia amnestia
Zdielať na

Na Slovensku prebehla veľká prasacia amnestia

BRATISLAVA / Na Slovensku prebehla v októbri veľká prasacia amnestia. Súkromní chovatelia dostali možnosť zlegalizovať svoje ošípané bez akýchkoľvek následkov, hoci sa ich doteraz snažili pred okolím utajiť. Veterinári si zrejme zobrali príklad zo zbraňovej amnestie a podľa výsledkov v okrese Michalovce urobili dobre.

Ľudia mohli svoje chovy registrovať počas dvoch týždňov. Veterinári evidujú po amnestii obrovský nárast ošípaných. "Pribudlo nám 245 chovateľov, fariem typu D. To sú farmy s jednou ošípanou, ktorá má slúžiť na domácu spotrebu. 100% stav sa nedosiahne nikdy, ale je to už vysoké číslo," povedal riaditeľ RVPS Michalovce Aleš Novotný.


Až tretina ošípaných v regióne tak bola doteraz chovaná na čierno. Ľudia sa vďaka tejto amnestii zbavili strachu, že ich môžu veterinári kedykoľvek odhaliť. "Obava z možných sankcií v prípade zistenia neregistrovanej farmy. Dostávame podnety od občanov a na základe toho potom šetríme situáciu," vyjadril sa Novotný.

V prípade odhalenia nasleduje peňažný trest. Ten je vyšší ako hodnota samotnej ošípanej. Po amnestii už nelegálni chovatelia prišli o všetky výhovorky. "Sankcia pri nenahlásení chovu sa pohybuje od 400 eur vyššie," upozorňuje Novotný.


Chovatelia, ktorí využili prasaciu amnestiu, získali vďaka registrácii pre svoj chov poistku navyše. Ak takáto ošípaná náhodou uhynie na africký mor, štát im bude stratu kompenzovať. "Registrovaný chovateľ má teda právo na odškodnenie, čo neregistrovaný zasa nemá," dodal Novotný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy