Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prípadom smrti Jozefa Chovanca po zákroku belgických policajtov sa zaoberá aj tamojší najvyšší súdny výbor
Zdielať na

Prípadom smrti Jozefa Chovanca po zákroku belgických policajtov sa zaoberá aj tamojší najvyšší súdny výbor

BRUSEL / Prípadom smrti Jozefa Chovanca po zákroku beglických policajtov sa už zaoberá aj tamojší najvyšší súdny výbor. V pondelok si vyžiadal podrobnosti k tomuto prípadu. Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po zadržaní na letisku neďaleko Bruselu. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Až zverejnenie videa po viac ako dvoch rokoch rozhýbalo belgické úrady. Zachytáva neprimeraný zásah tamojšej polície. Na mužovi mali kľačať až 16 minút, robiť nacistické gestá a posmešky. O medializácii dočasne odstúpil druhý najvyšší predstaviteľ belgickej polície a šéf letiskovej polície. Tí podľa medializovaných informácii tvrdia, že video nevideli.

"To video máme už asi rok a pol," vraví otec nebohého muža."Nestáva sa veľmi často, aby dvaja vysokopostavení policajní funkcionári odstúpili. Je to dobré znamenie, ale dúfam, že tým to nekončí," uviedol advokát rodiny nebohého. 

O okolnostiach prípadu budú v stredu rozprávať aj belgickí ministri vnútra a spravodlivosti. Predvolali si ich príslušné parlamentné výbory. Požadujú podrobnú kontrolu celej udalosti. Incident ostro odsúdila nielen belgická, ale aj slovenská politická scéna, ktorá požaduje skoré vyriešenie a potrestanie zodpovedných. K štádiu vyšetrovania sa však teraz nevyjadruje ani belgická polícia, ani prokuratúra.

"Vzhľadom na najnovší vývoj v tomto prípade, najmä na politickej úrovni, sa už prokuratúra nebude vyjadrovať," informovali v stanovisku prokuratúry Roi de Charleroi. 

"Dúfame, že naši klienti dostanú odpovede a ľudia príjmu zodpovednosť za to, čo sa stalo v osudný deň, ale musíme počkať na výsledky vyšetrovania, ktoré stále prebieha," povedal advokát rodiny nebohého. Podrobnosti o priebehu vyšetrovania si najnovšie vyžiadal aj tamojší najvyšší súdny výbor. Podľa získaných informácii sa majú vyšetrovacie a poradné komisie rozhodnúť ako budú v tomto prípade postupovať. Podľa zverejnenej diplomatickej komunikácie vyšetrovanie prípadu nenapredovalo takmer dva roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy