Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prešetrujú štátny podnik na východe Slovenska. Podozrivý je z viacerých trestných činov
Zdielať na

Prešetrujú štátny podnik na východe Slovenska. Podozrivý je z viacerých trestných činov

ULIČ / Humenskí kriminalisti majú plné ruky práce s prešetrovaním situácie v štátnom podniku LPM Ulič. Pred pár mesiacmi tam urobili právny a ekonomický audit a výsledkom sú podozrenia z viacerých trestných činov. Policajti začali trestné stíhanie napríklad aj pre machinácie pri verejnom obstarávaní.

Na prokuratúru sa obrátilo súčasné vedenie štátneho podniku. Dokopy podali 6 podnetov a policajti po preskúmaní neodmietli ani jeden. Vo všetkých prípadoch začali trestné stíhanie.

Ide o rôzne skutky súvisiace s údajnou ekonomickou kriminalitou. Prešetrujú trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a tiež zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. A to dokonca až v štyroch prípadoch. Okrem toho vypočúvajú svedkov a zbierajú listinné dôkazy pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

"Zodpovedná osoba v účtovných dokladoch zatajila povinné údaje o vytváraní rezerv na súdne spory, čím takto porušila zákon o účtovníctve," uviedla hovorkyˇma KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Bývalé vedenie podniku sa bráni tvrdením, že rezervy na prípadné náklady prehratých súdnych sporov počas ich trvania firma nevytvárala nikdy.

Podľa riaditeľa pritom rezervy na prípadné súdne a advokátske trovy potrebné sú, keďže reálne hrozia a ak by malo dôjsť k ich vyplateniu, podnik by sa dostal do existenčných problémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy