Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Premiér hovorí o predĺžení núdzového stavu ako o hotovej veci, ústavným expertom sa to ale nepozdáva
Zdielať na

Premiér hovorí o predĺžení núdzového stavu ako o hotovej veci, ústavným expertom sa to ale nepozdáva

SLOVENSKO / Na Slovensku bude zrejme od nedele pokračovať núdzový stav. Už zajtra o tom rozhodne vláda. O ďalších deväťdesiatich dňoch ako o hotovej veci hovoril po zasadnutí Ústredného krízového štábu nielen premiér, ale aj minister vnútra. Problém v tom však vidia opoziční politici a nepozdáva sa to ani ústavným expertom.

"Ústredný krízový štáb odporúča, aby bol po skončení tohto núdzového stavu prijatý núdzový stav na nasledujúcich 90 dní," vyhlásil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Aktuálny núdzový stav na Slovensku bol vyhlásený prvého októbra a vyprší túto sobotu. Vláda si ho však chce týmto krokom poistiť aj do ďalších dní.

​Na Slovensku pritom nejde o žiadnu novinku. Vláda už aj počas predchádzajúceho núdzového stavu mohla obmedziť základné práva a slobody. V preklade to znamená, že v tom čase platia prísnejšie trestné sadzby. Štát tiež môže obmedziť slobodný pohyb bežných ľudí, zakázať im štrajkovať či zhromažďovať sa, alebo vychádzať z domu. Čo bude aktuálne aj teraz. "Zákaz vychádzania bude od 23. do 5. hodiny ráno," priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

 

Kým premiér hovoril o opätovnom vyhlásení núdzového stavu ako o odporučení komisie, minister vnútra s ním už, zdá sa, počíta a hovorí ako o hotovej veci. Aj keď to ešte neprešilo vládou. "Bude predĺžený núdzový stav o 90 dní," prehlásil Mikulec.  

Problém vidí koaličný partner aj ústavní experti 

Zaujímavé je, že tento návrh už teraz odmieta Mikulcov koaličný partner minister Richard Sulík, ktorý nevidí dôvody na predĺženie o viac ako mesiac. "Minister hospodárstva Richard Sulík bude dôrazne apelovať, aby sa núdzový stav nepredĺžil o ďalších 90 dní a na vláde za takéto rozhodnutie nebude hlasovať," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. 

Výhrady má navyše aj ústavný expert. Tvrdí, že po už absolvovaných 45. dňoch, predlženie stavu núdze o ďalších dní 90 platná ústava neumožňuje. "Ústavný zákon o bezpečnosti štátu v časti, ktorá sa týka núdzového stavu, takto napísaný nie je. On iba tam hovorí, že maximálne pri núdzovom stave na 90 dní a toto musí vláda rešpektovať," vysvetlil Vincent Bujňák, expert na ústavné právo. 

Zákon sa evidentne obchádza 

Riešením môže byť núdzový stav na chvíľu zrušiť a potom ho jednoducho nanovo vyhlásiť. Ani to však nie je úplne s kostolným poriadkom. "Tým sa ten zákon o bezpečnosti štátu obchádza. Čiže ja som toho názoru, že pokiaľ text právnej normy nie je z nášho pohľadu vyhovujúci, tak nemáme ho prelamovať, obchádzať, ale máme ho zmeniť," poznamenal Bujňák. 

Opozícia však ide ešte ďalej a hovorí, že ani takáto zmena prípustná nie je a podľa Pellegriniho je čas, aby sa núdzový stav úplne skončil. "Odmietam akýmkoľvek spôsobom dať Matovičovej vláde do rúk takúto silnú zbraň, aby si s núdzovým stavom mohol robiť čo chce, pretože tým pádom by už boli ohrozené ústavné a ľudské práva občanov Slovenskej republiky," reagoval bývalý predseda vlády Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

"Tento núdzový stav, ktorý sa pomaly chýli ku koncu, bol vyhlásený za situácie, ktorá bola výrazne lepšia ako je súčasná, keďže vtedy bol potrebný, tak určite dnes potrebný je," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy