Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nemocnice v Čadci a Leviciach požiadali o pracovnú povinnosť. Advokát v tom vidí problém
Zdielať na

Nemocnice v Čadci a Leviciach požiadali o pracovnú povinnosť. Advokát v tom vidí problém

Archívne video

K pracovnej povinnosti sa vyjadril aj premiér Matovič

BRATISLAVA / Dve nemocnice, ktoré majú nedostatok personálu, požiadali o pomoc okresné úrady a tie odoslali viacerým zdravotníkom príkaz na pracovnú povinnosť. Zdravotníci tak budú musieť v krátkom čase nastúpiť do nemocnice. V okrese Levice dostali príkaz traja lekári a deväť sestier. V okrese Čadca majú zajtra nastúpiť 3 zdravotné sestry. Odpoveď na otázky, z akých pracovísk ich stiahnu a či inde nebudú chýbať, sme nedostali. Zdravotníkov vyberali okresné úrady zo zoznamov úradov práce a Národného centra zdravotníckych informácií.

"Teraz som sa pýtal ministra zdravotníctva, že v Čadci takéto povolanie bolo. Odpísal mi, že trom zdravotným sestrám takáto pracovná povinnosť bola nariadená," uviedol Matovič s tým, že sa takejto situácií chcel vyhnúť. "Nemyslím si, že takáto pracovná povinnosť pomáha pracovnej pohode aj tých zdravotných sestier," dodal premiér.

O stanovisko sme požiadali aj ministerstvo zdravotníctva. To uviedlo, že takýto proces nastáva len v nevyhnutnom prípade."V rámci núdzového stavu majú nemocnice možnosť v prípade nedostatku personálu nahlásiť počet potrebných zdravotníkov na okresné úrady v sídle kraja, ktoré následne môžu nariadiť pracovnú povinnosť. Pracovná povinnosť sa však udeľuje len v nevyhnutnom prípade, kedy už nie je iná alternatíva," informovala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Študenti sa môžu zapojiť do pomoci nemocniciam taktiež. "Ministerstvo zdravotníctva zároveň umožnilo študentom 5.a 6. ročníka lekárskych fakúlt starať sa o pacientov v nemocniciach pod odborným dohľadom, rovnako tak pripravuje projekt s názvom „Lekári v zálohe“, do ktorého môžu nemocnice nahlasovať lekárov, ktorých nemajú vyťažených a poskytnúť ich nemocniciach v tých regiónoch Slovenska, kde ich je nedostatok," povedala Eliášová.

Ministerstvo vnútra neskôr spresnilo, že pracovná povinnosť je nariadená okrem nemocnice v Čadci a​​j v Leviciach. "Požadované kritéria na zdravotnícky personál zadavajú priamo nemocnice podľa ich potrieb. Na základe týchto informácií následne Okresné úrady vydávajú príkazy na pracovnú povinnosť ľuďom zo zoznamov, ktoré majú k dispozícii z úradov práce a NCZI. V okrese Levice boli doručené príkazy s nástupom v utorok 10. novembra 2020 - 3 lekárom a 9 sestrám," poskytol v stanovisku Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra.

Adovkát a lekár v jednom to vidí inak

Na názor sme sa spýtali aj advokáta, ktorý si myslí, že nariadenie pracovnej povinnosti bez toho aby zdravotný pracovník vedel, kde pracuje môže vzniknúť problém. "U zdravotných sestier z okresu Čadca je možné, že niektoré z nich pracujú v Česku," uviedol advokát a zároveň lekár Peter Kováč. A tu môže nastať problém. "Český zákonník práce síce pozná prekážky v práci aj opatrenia proti infekčným chorobám, len je otázne, či sa to ustanovenie vzťahuje aj na rozhodnutia iných ako českých orgánov. V tomto prípade by sa poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku zachovalo aj za cenu toho, že v Českej republike by sa narušilo," vysvetlil  Kováč. Problémy by mohli vzniknúť podľa Kováča aj v oblasti zdravotného a sociálneho poistenia, taktiež sa môže stať, že samotný povolaný môže narušiť chod nemocnice. "Tento pracovník môže byť prakticky nenahraditeľný," dodal Kováč. Povolanie je ale povinnosťou a odmietnutie môže vyeskalovať až na odňatie slobody až na 2 roky. Trest môže postihnúť aj toho, kto si poškodí zdravie, sfalšuje listinu či urobí obštrukciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy