Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kauza Dobytkár: Obvinenému Kvietikovi a Kožuchovi súd predĺžil väzbu
Zdielať na

Kauza Dobytkár: Obvinenému Kvietikovi a Kožuchovi súd predĺžil väzbu

BRATISLAVA/PEZINOK / Finančníkovi Martinovi Kvietikovi a bývalému šéfovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jurajovi Kožuchovi predĺžil Špecializovaný trestný súd (ŠTS) väzbu. Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Dvojica čelí obvineniu v rámci kauzy Dobytkár.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS na základe návrhu prokurátora Úradu špeciálne prokuratúry rozhodol o predĺžení lehoty trvania väzby u obvinených M. K. a J. K. do 1.apríla.2021,“ uviedla hovorkyňa. Dodala, že rozhodnutie nie je právoplatné, keďže obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

​Kožuch mal podľa polície s Kvietikom získať na percentách z pridelených dotačných grantov agentúry takmer milión eur. Provízie mali byť za úspešné odklepnutie dotácií žiadateľom. Proti Kožuchovi vypovedá jediný, tiež trestne stíhaný svedok. Ten opísal premyslený systém kšeftovania s eurodotáciami v Agrobanke. Úplatky z dotácií mal podla prokuratúry legalizovať s ďalšou osobou tiež obvinený a väzobne stíhaný podnikateľ Norbert Bödör.

Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí PPA. Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur. V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad bývalý šéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada, finančník Martin Kvietik alebo podnikatelia Norbert B. a Peter Kuba Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti či veterinár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy