Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda odsúhlasila 100 miliónov štátnej poisťovni, súkromníci sa búria
Zdielať na

Vláda odsúhlasila 100 miliónov štátnej poisťovni, súkromníci sa búria

Vláda dnes ustúpila zo svojho zámeru poskytnúť štátnej zdravotnej poisťovni 300 miliónov eur. Namiesto toho odsúhlasila 100 miliónovú injekciu. Konflikt medzi štátom a súkromnými poisťovňami sa napriek tomu vyostruje. Proti tomu dnes vystúpili aj zdravotnícke organizácie.

Ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi sa páči rozhodnutie vlády neposkytnúť štátnej poisťovni 300 miliónov. "Som veľmi rád, že tá pôvodná suma 300 miliónov klesla na sto. Napriek tomu, my sme sa pri tomto hlasovaní zdržali preto, lebo to nepovažujeme za správne," povedal Sulík.

Za správne to nepovažujú aj ľudia mimo SaS. Zdravotnícke organizácie to dokonca považujú v čase pandémie za okrajovú tému.
"Teraz v tomto vojnovom stave takto ešte naďalej rozkyvovať ten systém, ktorý tu je, považujem za absolútne nezodpovedné," vyjadril názor Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Ani lekári pôsobiaci v súkromnom sektore nie sú nadšení z tejto dotácie od štátu. "Je to, samozrejme, nefér voči ostatným zdravotným poisťovniam," Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR.
"Traja súrodenci a jeden bol 12 rokov permanentne okrádaný. A my sme sa dnes, v čase krízy, rozhodli pomôcť tomu permanentne okrádanému," použil metaforu premiér Igor Matovič. 
Takto premiér vysvetlil, prečo sa štát rozhodol dať 100 miliónov len jednej - štátnej poisťovni. Podľa neho 12 rokov súkromné poisťovne vyťahovali zo systému peniaze do svojich vreciek.

Premiér pokračoval útokmi na finančníka zo skupiny Penta, ktorá vlastní jednu z dvoch súkromných poisťovní. Dôveru.
"58 miliónov len za jeden rok? To sa nehanbí pán Haščák? A nehanbí sa ešte ozývať? Na jeho mieste by som zbalil švestky a zdrhol by som zo Slovenska," okomentoval premiér jednu zo súkromných poisťovní. 

"Bojom proti Pente si táto vláda zobrala za rukojemníkov poistencov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," tvrdí dotknutá súkromná poisťovňa, ktorá 100 miliónov pre štátnu považuje za útok na obe súkromné poisťovne.

"Neochota vlády Igora Matoviča spravodlivo dofinancovať zdravotnícky sektor je arogantným výsmechom viac ako dvom miliónom občanov, ktorí sú poistení v súkromných zdravotných poisťovniach," pokračoval Matej Štepiansky, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera.

V strede mediálneho súboja medzi štátom a poisťovňou Dôvera, sa ocitla tretia - poisťovňa Union. Tú premiér obvinil z toho, že si tiež prilepšila.
"Popri tom sa zviezol aj Union. Mal z toho určite osoh, lebo nevedeli napísať zákon tak, aby to bolo len, že je to lex Penta."
Hovorkyňa druhej súkromnej zdravotnej poisťovne vyjadrila nesúhlas poisťovne Union s vyjadreniami a dištancovanie od tejto situácie. 
"Kategoricky odmietame, aby nás vláda vťahovala do svojich sporov s finančnou skupinou Penta. Dnešné mimoriadne zavádzajúce tvrdenia nás šokovali a zásadne s nimi nesúhlasíme," povedala hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 

Premiér povedal, že na nakladačku je pripravený. Debata o poisťovniach sa tak v najbližších dňoch ešte môže vyostriť.
Za Asociáciu na ochranu práv pacientov prehovorila o stave zdravotníctva Mária Lévyová: "Zdravotníctvo máme v katastrofálnom stave. A naozaj v tomto ťažkom období nie je čas a priestor na takéto žabomyšie vojny."
"Diskutujme v pokoji a nie vo vojnovom stave. Lebo COVID je vojna v našom štáte," zhodnotil vzniknutú situáciu Igor Pramuk z Asociácie nemocníc Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy