Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kvôli susedom nevychádzala Margita (87) z bytu, pomohla až novelizácia zákona
Zdielať na

Kvôli susedom nevychádzala Margita (87) z bytu, pomohla až novelizácia zákona

HUMENNÉ / Susedia odmietali povoliť pani Margite výťah. Od úradu dostala peniaze na realizáciu, ale bez odsúhlasenia obyvateľov bytovky nemohla urobiť nič. Vo svojom byte sa cíti ako vo väzení. Od konca roku 2019 bola z bytu iba päťkrát. Parlament jednomyseľne schválil novelizáciu zákona.

Situácia 87 ročnej Margity z Humenného začal už v roku 2019. Od úradu práce dostala peniaze na stoličkový výťah, susedia z bytovky o výťahu pre Margitu nechceli ani počuť. Pre pani Margitu sa preto jej vlastný byt stal - ako sama hovorí - žalárom. Ani to však susedov neobmäkčilo. Musela prísť až zmena legislatívy. A po mesiacoch zúfalstva sa babička dočkala. 

"Pravdaže chcem ísť von. Veď tu sedím ako v žalári, po celé dni. Iba keď ideme k lekárovi, tak zídem dole,"  opísala svoju situáciu v júli 2019 Margita Kenderešová, žiadateľka o výťah.

Nohy ju už neposlúchajú, a aj preto príspevok na stoličkový výťah úrad práce schválil. Lenže susedia boli proti. Výťah tak namontovať nemohla a peniaze musela vrátiť. "Vyhovárať sa na to, že potrebujú prenášať chladničky, nábytok sú ľudia, ktorí asi nepočítajú s tým, že raz budú starí," prehovorila Gabriela Rohaľová, dcéra pani Margity. 

​Po odvysielaní reportáže sa o prípad začala zaujímať komisárka úradu pre osoby so zdravotným postihnutím. Podobných osudov bolo viac. Parlamentu preto predložili novelu zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. A tá prešla takmer jednomyseľne. Montáž schodiskového zariadenia je už vyňatá z rozhodovacej právomoci vlastníkov.

"Aby nemohlo spoločenstvo vlastníkov bytov alebo vlastníci, dať právo veta, neodsúhlasiť montáž zariadenia, ktoré umožní vlastníkovi bezbariérovo sa dostať z bytu," vysvetlila výsledok schválenej novelizácie zákona JUDr. Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím.

Novelizácia pomôže nielen pani Margite, ale aj iným ľuďom s rovnakým alebo podobným problémom. 
"Tá novelizácia zákona určite pomôže nielen mojej mame, ale aj iným ľuďom postihnutým. Opätovne som všetko vybavovala, čo sa týka úradov, prístup bol výborný,"  teší sa schváleniu dcéra pani Margity, Gabriela Rohaľová.

Výťah je pre 87 ročnú pani Margitu vysnívanou pomocou. V roku 2020 sa spoza stien bytu dostala von iba zopárkrát. "Od Vianoc minulého roku sme boli len 5x vonku. Viac-menej len keď sme chodili k lekárom," hovorí Gabriela Rohaľová.

Rodinu mrzí iba to, že ľudia s podobnými problémami museli namiesto pochopenia zo strany susedov čakať až na zmenu zákona. V bytovke majú ešte jednu susedku s pohybovými ťažkosťami. Pani Margita jej svoj výťah ochotne požičia.

"Ďakujem aj TV JOJ za jej záslužnú prácu. Prispela tiež svojou prácou k výsledku, aby sa to zavŕšilo," poďakovala dcéra pani Margity.

Prvýkrát bola reportáž o situácii pani Margity odvysielaná 17.7. 2019. Pozrite si archívne zábery reportáže: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy