Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dôchodkyňa je zavretá medzi štyrmi stenami. Vyriešil by to výťah, susedia ho ale nechcú
Zdielať na

Dôchodkyňa je zavretá medzi štyrmi stenami. Vyriešil by to výťah, susedia ho ale nechcú

HUMENNÉ / Osemdesiatšesťročná žena z Humenného sa vo vlastnom byte cíti ako v žalári. Býva na poschodí v bytovke bez výťahu a chodí sa jej veľmi ťažko. Od úradu práce síce dostala viac ako 10 tisíc eur na schodiskový výťah, no už mesiace naň čaká márne. Narazila totiž na odpor susedov.

Má 86-rokov, chodí o dvoch paličkách, býva na prvom poschodí a dostať sa von je pre ňu náročné. Pomôcť by mohol stoličkový výťah."Pravdaže chcem ísť von. Veď tu sedím ako v žalári, viete, po celé dni. Iba keď dakde ideme k lekárovi, tak dole zídem," vraví Margita Kenderešová, ktorá by si priala výťah. 

Pohodlne by sa Margita dostala spomedzi štyroch stien na ulicu. Úrad práce príspevok na stoličkový výťah schválil a hoci naňho babka dostala viac ako 10 tisíc eur, v bytovke ho stále nemajú. Na montáž nevyzbierali od susedov dostatok podpisov."Keby sa tu spravil mechanizmus, tak by bolo úzke miesto napríklad pri sťahovaní. My sme odporučili schodolez, je to oveľa praktickejšie," vraví jeden zo susedov, René. 

Peniaze musí vrátiť 

"Vyhovárať sa na to, že potrebujú prenášať chladničky, nábytok. Sú ľudia, ktorí asi nepočítajú s tým, že raz budú starí," vraví dcéra pani Margity, Gabriela Rohaľová. 

Obyvateľka domu v Humennom po schodoch prejde, no s ťažkosťami a dole je už vysilená. Ak peniaze na výťah nepoužije v lehote do troch mesiacov odo dňa poskytnutia príspevku, bude tisíce eur musieť vrátiť. "Ak susedia nesúhlasia s montážou výťahu, potom klientka bude musieť vrátiť príspevok, ktorý naň získala," uviedla Mária Hrehová z ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. 

Problém schodolezu 

Susedmi navrhovaný schodolez za priznaný príspevok kúpiť nemôžu, o peniaze by tak musela požiadať opätovne. "Moja mama by do schodolezu nesadla. Ona má 86 rokov, ja sa bojím, aby nespadla. V mojich rukách je to zabezpečenie. Toto nebudem na na mojej mame skúšať. Určite nie," dodala Gabriela. 

"Problém, ktorý ja vidím je v tom, že ten schodolez, ktorý máme my, váži viac ako 30 kíl. Či ho naozaj ten človek vie vytiahnuť, poskladať, naložiť, to si vyžaduje zručnosť," vraví riaditeľka Slovenského červeného kríža v Humennom Silvia Knapiková. "Neviem, čo si tí ľudia myslia. Že budú stále mladí? Nech pánbožko dá. Nech budú zdraví, ja sa za nich modlím," dodala dôchodkyňa Margita. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy