Skoro jasno
15°
Bratislava
Zmiznuté dievčatá z afganského orchestru sa stále neozvali. Zbormajster im želá veľa šťastia
Zdielať na

Zmiznuté dievčatá z afganského orchestru sa stále neozvali. Zbormajster im želá veľa šťastia

BRATISLAVA / Štyri dievčatá z orchestra Zohra z Afganistanu, ktoré po vystúpení na známom hudobnom festivale v Trenčíne opustili svoj 30-členný súbor, zrejme vycestovali mimo Slovenska. Od pondelka sa neohlásili ani zbormajstrovi a kde sú, nevie ani polícia. Podľa vedúceho orchestra sa zrejme rozhodli ostať v Európe a začať tu nový lepší život. Nič bližšie o nich nepovedal.

Dievčenské hudobné teleso po vystúpení na trenčianskom festivale, pricestovalo v stredu aj do Bratislavy. Ich vystúpenie návštevníkov starého mesta okamžite zaujalo. Dievčatá vedie zakladateľ orchestra, hudobný profesionál Ahmad Naser Sarmast. Ten po vystúpení zareagoval na odchod dievčat hoci preňho samého ide o skutočnosť, o ktorej hovorí len ťažko. Prečo mu dievčatá odišli chápe lebo vie, že v ich krajine to stále majú aj ako ženy hudobníčky veľmi ťažké. "Sú to slobodní ľudia, ktorí urobili rozhodnutie o svojej budúcnosti pre lepší život. A ja dúfam, že ho dosiahnu," uviedol Ahmad Sarmast.

​Slovenská polícia pátra po tom, kde sa štyri mladé Afgánky nachádzajú. Tie ale majú stále platné víza, a preto je ich pobyt na území Európskej únie legálny. Ahmad ich odchod širšie komentovať už nechcel, dievčatám želá veľa šťastia. Neobáva sa žiadnych následkov ktoré by mohli nastať po tom, keď sa domov nevráti kompletný zbor. "Nie, dievčatá sú slobodné. Afganistan je demokratická spoločnosť. Oni si vybrali a to nebude mať žiadne následky ani pre mňa ani pre zbor," povedal zakladateľ orchestra.

Afganistan patrí stále ku krajinám s neustále hroziacimi útokmi zo strany fanatikov. Ahmadov zbor mal nedávno zažiť útok počas vystúpenia orchestra, keď sa v hľadisku mal odpáliť samovražedný útočník. Útok smerovať proti zbormajstrovi. V krajine podľa ľudskoprávnych organizácií hrozia naďalej prenasledovania, nútené sobáše, životná úroveň Afgáncov je veľmi nízka a práva žien sú slabé. Dievčatá, ktoré zbor opustili práve počas vystúpenia v Trenčíne, zrejme smerujú do Nemecka, kde môžno požiadajú o štatút utečenca alebo politický azyl. "Ja nemôžem hovoriť za ľudí, len rešpektujem ich súkromie," dodal Ahmad Sarmast.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy