Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úrady uzavreli vyšetrovanie pádu vrtuľníka, ku ktorému došlo v Spišskej Novej Vsi
Zdielať na

Úrady uzavreli vyšetrovanie pádu vrtuľníka, ku ktorému došlo v Spišskej Novej Vsi

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Sotva sa vrtuľník na spišskonovoveskom letisku odlepil od zeme, zmenil sa na kolotoč. Stroj sa začal krútiť okolo svojej osi. Potom nasledoval pád z niekoľkých metrov na zem. Takto dopadla výuková hodina v leteckej škole pred vyše rokom. Úrady už uzavreli vyšetrovanie.

V apríli minulého roku na letisko smerovali všetky záchranné zložky. Po ohlásení leteckej nehody boli vyslaní aj leteckí záchranári. No situácia vyzerala byť horšia, ako nakoniec skončila. Pilot i pasažierka boli zo stroja vonku. Požiar nenastal. "Bol to inštruktor a žiak. Takže mali obrovské šťastie," vravia svedkovia. 

Obaja skončili v nemocnici na pozorovaní. Pri páde neutrpeli žiadne zranenia. Podľa záverečnej vyšetrovacej správy leteckého úradu, za pád vrtuľníka na parkovisko môže rotácia. Tá začala ihneď po tom, čo sa lyžiny podvozku odlepili od pristávacej plochy.

Šťastím bolo, že v čase pádu na parkovisku stroj nikoho nezasiahol. Rotácia vrtuľníka bola podľa správy okolo vlastnej osi v 360 stupňoch. "Po vykonaní všetkých potrebných úkonov, bol spisový materiál policajným vyšetrovateľom postúpený dopravnému úradu na prejednanie priestupku.Výsledky vyšetrovania a znaleckého skúmania preukázali, že na vznik nehody nemal vplyv technický stav vrtuľníka, ani stav počasia," informovala policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 

Podľa záverečnej správy leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru sa pilot pred vzletom dohodol so žiačkou, že vzlet vykoná on. Žena tak nemala mať nohy na ovládacích pedáloch. No údajne ich tam mala. Zo správy vyplýva, že práve to znemožnilo inštruktorovi letiaci vrtuľník stabilizovať. Po tridsiatich metroch letu sa tak zrútil z 5 metrovej výšky, po tom čo sa zadný aj hlavný rotor zachytil o kovové pletivo na parkovisku.

"Z videozáznamu vzletu vrtuľníka je však zrejmé, že správne riešenie danej situácie vyžadovalo okamžité prerušenie vzletu po začiatku samovoľného otáčavého pohybu vrtuľníka," stálo v Záverečnej správe LNVÚ. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy