Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri Komárne sa dymilo z viacerých striech. Odhalili tam nelegálne pripojenia na kanalizáciu
Zdielať na

Pri Komárne sa dymilo z viacerých striech. Odhalili tam nelegálne pripojenia na kanalizáciu

ZLATNÁ NA OSTROVE / Vo štvrtok sa v Zlatnej na Ostrove dymilo z viacerých striech. Presnejšie povedané z odkvapových rúr. Pracovníci Komárňanských vodární a kanalizácii tam odhaľovali nelegálne pripojenie dažďových zvodov na kanalizáciu.

Kúdol dymu stúpajúci z dažďového odkvapu je signál pre vodárov, že niečo nie je v poriadku. Do potrubia kanalizácie napúšťali neškodný dym bez zápachu. "Takzvaný zadymovač, slúži na to, aby nám odhaľoval čierne napojenie dažďových zvodov," vraví riaditeľ Komárňanských vodární a kanalizácií Patrik Ruman. 

"Keď ten dym sa objaví hore na streche, tak to je jednoznačné, že sú napojení na splaškovú kanalizáciu," vysvetľuje majster pre kanalizácie Tibor Burgel. "Odvod dažďovej vody je do nej prísne zakázaný, musí byť odvádzaná na miestnu komunikáciu, alebo v rámci vlastných pozemkov do vsakovacích jám," hovorí Ruman. 

V Zlatnej na Ostrove vybudovali čističku odpadových vôd pred 5 rokmi. Na kanalizáciu je pripojených ale len niečo cez 60% domácností. Dymiaci odkvap znamená problém pre majiteľa nehnuteľnosti.

Majitelia nehnuteľností nelegálne prepojenia zvodov na kanalizáciu musia odstrániť do konca marca budúceho roka. "Dostanú generálny pardón, od apríla budeme vyzývať príslušné úrady k sankciovaniu," dodáva Ruman. 

Tunajšie stanice neboli dimenzované na súčasné prečerpávanie splaškov aj dažďovej vody. A tak si ľudia počas prívalových dažďov, odvádzaním vody do kanalizácie, vytopia domy vlastne sami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy