Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Začalo pojednávanie s Andruskóom a Minarových, stíhaní sú pre krátenie dane a poistného
Zdielať na

Začalo pojednávanie s Andruskóom a Minarových, stíhaní sú pre krátenie dane a poistného

BRATISLAVA / V stredu ubehli presne dva roky od momentu, kedy Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabo skončili vo väzbe pre vraždu novinára Jána Kuciaka. Na Okresnom súde Bratislava V začalo pojednávanie s obžalovaný Zoltánom Andruskóom a Jánom Minarových. Dvojica je stíhaná pre krátenie dane a poistného.

Andruskó je už právoplatne odsúdený pre sprostredkovanie vraždy novinára Jána Kuciaka. V tomto prípade ale čelí obžalobe, no súdneho procesu sa nezúčastňuje. Podľa zdroja TV JOJ Andruskó očakával pre spoluprácu s OČTK (orgánmi činnými v trestnom konaní) pri objasnení vraždy novinára, že mu bude trestné stíhanie v daňovom prípade zastavené.

Očakával aj ďalšie dohody a úľavy zo spolupráce, najmä priaznivý trest v prípade vraždy a zaradenie do programu na ochranu svedkov. K tomu zatiaľ nedošlo a po odsúdení v prípade Kuciak na 15-ročné väzenie sa začal Andruskó sťažovať na vyšetrovacie orgány a prokuratúru.

Pred časom zaslal do redakcie TV JOJ rozsiahly list, v ktorom popísal, ako mu dozorový prokurátor vo veci vraždy Jána Kuciaka sľúbil trest pod hranicu 10 rokov. Portál Noviny.sk zistil, že Andruskó očakával uzavretie dohody v prípade vraždy novinára na 8-ročné väzenie. Nakoniec dostal Andruskó od Špecializovaného trestného súdu 15 rokov basy.

V prípade krátenia dane súdne pojednávanie vedie predsedníčka senátu JUDr. Zuzana Bartalská s vylúčením verejnosti. Podľa súdu to vyžaduje vyšší záujem ochrany obžalovaných. Na rozdiel od Andruskóa, obžalovaný Minarových na pojednávania chodí pravidelne a prišiel aj v stredu. Maskovaný tmavým rúškom a modrou šiltovkou.

Ján Minarových odchádza z pojednávania:

Už v začiatkoch procesu sa novinári snažili získať reakciu obžalovaného s jeho obhajcom, no ten s médiami nekomunikuje a po odročení pojednávania pred kamerami uteká. Andruskó s Minarovýchom mali krátiť dane a poistné vo veľkom rozsahu a hrozí im až 12 rokov.

Dôvody vylúčenia verejnosti v tomto prípade sudkyňa odôvodnila spomínaným vyšším záujmom ochrany obžalovaných. Podľa trestného poriadku môže ísť o prípad, keď to napríklad vyžaduje iný dôležitý záujem obžalovaného, poškodeného, jeho blízkych osôb alebo svedkov. Verejnosť musí byť vylúčená počas výsluchu agenta, ak ide aj o ochranu utajovaných skutočností.

Odôvodnenie rozsudku pre Alenu Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy