Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ivana Lexu predvolali pred súd. Bývalý šéf SIS vypovedal vo veci vraždy mafiánskeho bossa Sýkoru
Zdielať na

Ivana Lexu predvolali pred súd. Bývalý šéf SIS vypovedal vo veci vraždy mafiánskeho bossa Sýkoru

SLOVENSKO / Prípad mafiánskej vraždy bossa bratislavskej zločineckej skupiny Miroslava Sýkoru pokračuje v súdnom procese s obžalovanými. Pred senát súdu prišiel vypovedať Ivan Lexa. Bývalého šéfa SIS žiadali vypočúvať advokáti štvorice obžalovaných. Tajná služba mohla podľa svedkov obžaloby pred 23 rokmi o pripravovanej likvidácii Sýkoru niečo vedieť.

Ivan Lexa prišiel do budovy bratislavského justičáku predpoludním. Prešiel bezpečnostnou kontrolou, nechal si zmerať teplotu a len stroho odpovedal na otázky novinárov. "Dostavil som sa ako svedok," vyjadril sa Lexa. 

A prečo súd predvolal Lexu k prípadu, v ktorom si pred dvadsiatimi rokmi vraždami vybavovali účty zločinecké bandy? Vo vnútri zločineckej skupiny Sýkorovci malo dôjsť k nezhodám. Pre delenie miliónov ukradnutých počas vylúpenia VÚB banky. Boss Sýkora sa chcel zbaviť svojho rebelujúceho pobočníka s prezývkou Duran. Ten ale streľbu prežil, prišiel o nohu a Sýkorovi sa pomstil.

Vlastného bossa mali vlastné sýkorky nechať zlikvidovať pred hotelom Holiday Inn. Neskôr aj Duran vyletel do vzduchu pri vlastnom aute. Sýkora mal mať kontakty v SIS. Či tomu tak naozaj bolo, chceli na súde zistiť priamo od bývalého šéfa SIS, Ivana Lexu. "Nepoznal som Miroslava Sýkoru," povedal Lexa. A zrejme aj to, či tajní o plánovanej poprave Sýkoru vopred vedeli.

Lexa prišiel na predvolanie obhajoby obžalovaných z vraždy. Zbavený mlčanlivosťou prezidentom SR odpovedal na otázky obhajoby obžalovaných. "Všetky som zodpovedal, všetky súviseli s vnútornou štruktúrou SIS-ky. Veci, ktoré sú utajované skutočnosti," priblížil Lexa. 

Výsluch Lexu súd vykonal bez prítomnosti verejnosti. Čo sa ho chcel spýtať aj hlavný obžalovaný z vraždy Sýkoru, neprezradil ani Ľuboš Ferus. Údajný boss nitrianskeho podsvetia, ktorý dodnes popiera, že by na vraždu Sýkoru mal dať milión korún. "Slovenská informačná služba o tej vražde nevedela, ja som o nej nevedel a ostatné budete vidieť," uviedol Ferus.  

Pred súdom prišiel okrem Lexu vypovedať aj už bývalý šéf bratislavskej militantnej skupiny prezývanej piťovci Juraj Ondrejčák. Ten bol v čase vraždy Miroslava Sýkoru len krátko členom sýkorovcov a na bossa čakal v inom hoteli.

Šéf Národnej kriminálnej agentúry navštívil vo väzbe Moniku Jankovskú: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy