Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príprava vraždy Volzovej: Rusko na pojednávanie neprišiel, Kočner ako svedok prezradil nové skutočnosti
Zdielať na

Príprava vraždy Volzovej: Rusko na pojednávanie neprišiel, Kočner ako svedok prezradil nové skutočnosti

Archívna reportáž

Pozrite si priebeh z posledného pojednávania:

BRATISLAVA / V utorok 29. septembra pokračovalo pred senátom Okresného súdu Bratislava II hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej. Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ zvaný Kýbeľ.

Obžalovaný Pavol Rusko sa nezúčastnil v utorok na hlavnom pojednávaní v kauze prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej. Na pojednávanie Okresného súd Bratislava II tiež neprišli ani ďalší obžalovaní a odsúdení príslušníci podsvetia Miloš Kaštan a Róbert Lališ, známy pod prezývkou Kýbel. Z obžalovaných sa na pojednávanie dostavil len Mikuláš Černák. Senát okresného súdu vypočúval svedkov kauzy, medzi ktorými bol aj Marian Kočner, ktorý je spolu s Pavlom Ruskom neprávoplatne odsúdený v kauze zmeniek televízie Markíza na 19 rokov väzenia. 

​Marian Kočner pred senátom súdu uviedol, že z obžalovaných pozná len Pavla Ruska a s Robertom Lališom sa videl len dvakrát. S poškodenou Volzovou sa údajne zoznámil, až keď žiadal o vymoženie pohľadávky voči televízii Markíza. Volzová bola, ako uviedol, v tomto smere nápomocná a prejavila záujem televíziu riadiť. Preto ju aj vymenovali na post generálnej riaditeľky televízie. „Ona sa dlhodobo snažila nejakým spôsobom o ovládnutie Markízy alebo vylepšenie svojej pozície,“ povedal Marian Kočner. Volzová sa podľa neho snažila odvolať Pavla Ruska z funkcie konateľa spoločnosti.

Marian Kočner tvrdil, že na stretnutí s ním Volzová povedala, že by bolo najlepšie, ak by Pavol Rusko zmizol. „Isté je však, že pri našom príchode do televízie Markíza Pavol Rusko odišiel do Čiech a predpokladám, že mal v tom čase strach a obavu. Z čoho, to by sa mal vyjadriť on sám,“ uviedol Marian Kočner. Splnomocnenec Volzovej Roman Kvasnica sa Mariana Kočnera tiež pýtal, prečo takúto závažnú skutočnosť, že poškodená sa mala vyjadriť, že by bolo dobré, ak by Pavol Rusko zmizol, neuviedol v prípravnom konaní. Marian Kočner odpovedal, že sa ho na to vyšetrovateľ nepýtal. 

Vypovedal aj Černákov človek 

K prípadu objednávky vraždy pred súdom vypovedal aj člen černákovcov Slavomír Surový. Ten opisoval deň, keď sa mal Pavol Rusko stretnúť so stíhaným Mikulášom Černákom v Banskej Bystrici. Podľa Surového bolo v ten deň v kancelárii zhruba dva až päť ľudí. Ako vypovedal, stretnutie mal dohodnúť Kaštan. „Z vozidla vystúpil Pavol Rusko, ktorý bol oblečený v modrej teplákovej súprave a na hlave mal baretku. Mal som pocit, akoby sa chcel maskovať,“ uviedol svedok. Po stretnutí, ktoré malo trvať 20 až 30 minút, sa Černák údajne smial so slovami, že „ten blázon Pavol Rusko si prišiel objednať vraždu svojej spoločníčky“. Černák mal na to Pavlovi Ruskovi povedať, že takéto veci nerobí.

Zástupca poškodenej Roman Kvasnica si myslí, že Pavol Rusko a Marian Kočner sú na jednej lodi, najmä teda pre kauzu zmeniek televízie Markíza. Svojimi otázkami na svedka sa snažil dokázať, že ich vzťah je obchodno-priateľský, a teda výpoveď Mariana Kočnera nie je objektívna.

Právny zástupca Pavla Ruska Marek Para si myslí, že výpoveď Slavomíra Surového bola snahou o jeho podmienečné prepustenie. „Je neprípustná tá logika, ktorú nastolil vyšetrovateľ a nekriticky ju prebrala aj prokuratúra, že Peter Steinhübel, keď sa usilovať ešte o televíziu VTV, že by nechal ublížiť svojej veľmi blízkej kamarátke pani Volzovej,“ uviedol Para. O prepojení Petra Steinhübla a Volzovej vypovedal na záver vypočutia aj Marian Kočner, ten uviedol, že z médií vie, že pol milióna korún na údajnú vraždu Volzovej mal dať Steinhübel.

Okresný súd hlavné pojednávanie odročil na 27. novembra

Okresný súd Bratislava II prípad prejednáva od mája 2019. Podľa obžaloby Pavol Rusko v roku 1997 navštívil Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Volzovú uniesli, donútili ju prepísať svoj podiel v spoločnosti Markíza - Slovakia na neho a potom ju odstránili. Pavol Rusko obvinenie odmieta.

Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ, zvaný Kýbel. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

​Okresný súd hlavné pojednávanie odročil na 27. novembra. 

Viac o kauze sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy