Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pohreb zrazenej gymnazistky Linh: Posledná rozlúčka plná emócií, obrovská bolesť najbližších
Zdielať na

Pohreb zrazenej gymnazistky Linh: Posledná rozlúčka plná emócií, obrovská bolesť najbližších

BRATISLAVA / Musíme si pomáhať. To bolo životné krédo mladej maturantky, ktorej život vyhasol presne pred týždňom v Bratislave. Na priechode pre chodcov ju zrazilo auto. Po náraze nemala šancu prežiť. Dnes sa s ňou navždy rozlúčili stovky ľudí. Sympatická Linh dokázala zomknúť vietnamskú komunitu, ako nikto iný.

Smútočný sprievod sa na chvíľu pristavil aj na mieste, kde vyhasol život mladej maturantky. Stalo sa to presne pred týždňom. Na pravé poludnie 18ročná Linh prechádzala cez cestu po priechode pre chodcov. Podľa svedkov šoférka na luxusnom Range Roveri dievča nabrala v plnej rýchlosti a bez brzdenia. Náraz bol taký silný, že nebohú odhodilo od priechodu o viac ako 20 metrov.


Linh sa narodila na Slovensku. Jej rodičia pochádzajú z Vietnamu. Posledná rozlúčka sa tak konala podľa tamojších tradícií. Na cestu na druhý svet jej tak pripravili to, čo mala rada. "Stravu. Preto tá ryža sa tam sypala, Tak isto bolo tam pitie, bolo tam ovocie, veci, aby po ceste na ten druhý svet nebola hladná," povedala Trang Pham Thi Thu, hovorkyňa vietnamskej komunity na Slovensku.


Rodina rakvu s jej telom previedla po miestach, ktoré mala rada. Jej domov, školu, aj miesto kde sa narodila, aj zomrela. To všetko sprevádzané modlitbami. Jej otec po celý čas neveriacky krútil hlavou. Bolesť je priveľká. Tak ako u nás, aj vo Vietname platí, že najťažšie je, keď rodič prežije svoje dieťa. Rozlúčiť sa prišli stovky ľudí. Plakali aj spolužiaci. "Američania sa zaujímajú o našu kultúru. Oni chcú vedieť viac. Pýtali sa rôznorodé otázky, naozaj všemožné, ktoré by sme ani my nevymysleli. "Oni sa naozaj veľmi tešia. Oni chceli počuť slovenskú hudbu, chceli počuť folklór, oni chceli vedieť, čo to je. Aj históriu," rozprávala o svojom študijnom pobyte v Amerike Linh. Dostala sa tam vďaka svojim výsledkom.

Rodina dodnes nemá informácie o tom, čo sa vlastne v osudný moment stalo. Komunita zriadila fond na podporu rodiny. Okamžite začali prispievať Vietnamci aj Slováci. "Chceme mať spravodlivý súdny proces. Aby to, čo sa stalo, bolo spravodlivo posúdené," uviedol predseda vietnamskej komunity na Slovensku Nguyen Kim Dang.



Zbierka má však podporovať aj ďalšie rodiny vietnamskej komunity v núdzi. Fond nesie jej meno, ale aj posolstvo. "By sme chceli na jej počesť zrealizovať tie plány, ambície, ktoré chcela dosiahnuť. Pomôcť ľuďom," vyjadril sa Nguyen Thanh Cuong, hovorca vietnamskej komunity na Slovensku. "Raz som sa jej spýtal, či už má frajera. Ešte sa smiala, hovorila nie, nemám. Nechcem. Musím sa učiť," dodal rodinný známy.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy