Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Infikovaní zdravotníci pribúdajú aj na Slovensku. Zisťovali sme, či sú pripravení na druhú vlnu pandémie
Zdielať na

Infikovaní zdravotníci pribúdajú aj na Slovensku. Zisťovali sme, či sú pripravení na druhú vlnu pandémie

BRATISLAVA / Každý týždeň sa u našich českých susedov zdvojnásobuje počet nakazených. Problémom je, že im stúpajú aj počty nakazených zdravotníkov. Nový minister zdravotníctva Roman Prymula pripustil, že ak im dôjdu pracovné sily, budú musieť zaškoliť aj laickú verejnosť. Ale aj u nás sa počty infikovaných lekárov zvyšujú, aktuálne máme 46 pozitívne testovaných zdravotníkov. Zisťovali sme, či sú naši zdravotníci pripravení a najmä chránení pred druhou vlnou.

"Na začiatku jari bola situácia kritická, ale vyriešili sme to. Momentálne je sektor stabilizovaný a ochranných pomôcok je dostatok," uviedla hovorkyňa ministerstva SR Zuzana Eliášová. Nedostatok ochranných pomôcok štát vyriešil, no už roky bojuje s problémom, ktorý sa teraz ukazuje ešte väčší.  Tým je vek zdravotníkov. Väčšina z nich je totiž v tých najohrozenejších skupinách. "Naši lekári a sestry sú často vo vysokom veku, čo je veľmi riziková práca v tomto období," vyjadril sa šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.


Pomohlo by aj rýchle testovanie suspektných zdravotníkov i pacientov. To je však tiež problémom. Mnohé nemocnice totiž nemajú dostupnú diagnostiku 24 hodín, 7 dní v týždni. "To je vážna vec, ak nevieme, či je pacient infekčný, či nie. Nevieme to zistiť v ten deň. Tak to je veľmi vážna prekážka, aby sme sa mohli chrániť. Včera sme mali sestru, ktorá bola suspektná a mali sme problém dať ju vôbec vyšetriť," prezradil Visolajský.

Sestra nakoniec pozitívna bola a oddelenie čaká na usmernenie od hygienikov. Podobných situácií a dokonca zatvorených oddelení sme od marca mali už niekoľko. Aj preto zdravotníci čakajú na antigénové testy, ktoré by mali prísť už o pár dní. "Ak by boli dostupné v nemocniciach, bola by to výrazná pomoc pre nás," skonštatoval Visolajský. "Nemusíme nič posielať do laboratória, vieme si to spraviť aj sami na ambulancii, čiže tieto testy nám veľmi pomôžu," povedal infektológ UN BA Peter Sabaka.

Českým kolegom tí slovenskí roky závidia - platy, vybavenie, či personálne zabezpečenie. V súčasnosti sa práve k západným susedom pozerajú s obavami. Nakazených lekárov je každý týždeň trojnásobne viac. Kým prvého septembra mali nakazených lekárov len 27, 19-teho ich už bolo viac ako 250. Pri sestrách sú čísla ešte horšie.


Ak to takto bude ďalej pokračovať, môže sa stať, že sa o českých pacientov budú musieť postarať aj iné profesie ako lekári. "Ak by sme sa dostali do štádia, aké teraz zažíva Česko, malo by to v našich nemocniciach oveľa horší priebeh," dodal Visolajský. "My môžeme sľúbiť, že budeme tu, budeme sa snažiť zo všetkých síl bojovať o každý život, ale musíte nám pomôcť - nosiť rúška, umývať si ruky a dodržiavať odstupy," dodal Sabaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy