Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už aj na východe Slovenska zavádzajú obce inteligentné separovanie
Zdielať na

Už aj na východe Slovenska zavádzajú obce inteligentné separovanie

MYSLINA / Do separovania odpadu cez smart technológie sa po Záhorí púšťajú aj obce na východe Slovenska. Každá zberná nádoba má unikátny čip. Skener pri vývoze odpadu zaznamená, koľko odpadu ste vyprodukovali. Ak separujete poctivo - ušetríte.

"U nás bola len 12,87% triedenosť, zapožičali sme si nádoby na triedený odpad, na plasty, na sklo. Odpad sledujeme, odkedy máme tieto nádoby, lepší sa nám to," vraví starostka obce Myslina Helena Podolinská. 

"Schvaľujem to, ja pracujem v Nemecku, tam je to bežné, že sa separuje, ešte aj bioodpad, je to plus pre obec," hovorí obyvateľ obce Vladimír Sivý. V nádobách je umiestnený unikátny čip. Ten pri vývoze auto naskenuje a do systému zaeviduje meno vlastníka nádoby, druh odpadu a aj jeho váhu. Obec tak presne vie, kto a ako separuje.

Do množstevného zberu odpadu tlačí obce legislatíva. Podľa odborníka je to jediný spravodlivý systém, ktorý sa odrazí v poplatkoch za odpad. Čím je totiž úroveň triedenia nižšia, tým vyššie skládkovacie poplatky obec platí. "Ľudia potrebujú motiváciu, aby triedili. Je odmenený nižším poplatkom, keď dobre triedi. Momentálne na Slovensku je to naozaj ojedinelá vec, verím tomu, že sa to rozbehne vo veľkom," hovorí odborník na odpady Marek Brindzík. 

"Každý bude z výstupu vedieť, koľko odpadu bude mať, potom by sa od toho odvíjali poplatky," dodala starostka obce. Podľa ZMOS-u je využitie smart technológií pri zbere odpadu v malých obciach v Čechách a v Poľsku samozrejmosťou už roky. Tam sa to osvedčilo. Na Slovensku je to nastupujúci trend.

"My by sme tieto samosprávy zrátali na prstoch niekoľkých rúk, čím skôr nabehnú na takýto model, o to skôr môžu byť úspešnejšie pri zhodnocovaní komunálnych odpadov," vysvetľuje odborník na samosprávu a hovorca ZMOS Michal Kaliňák. 

Od Nového roka navyše všetky samosprávy s výnimkou Košíc a Bratislavy čaká aj povinné triedenie odpadu z kuchyne. K tomu, že budeme separovať lepšie, sme sa zaviazali aj vo vzťahu k Európskej únii. Podľa odborníka v roku 2035 by sme mali dosiahnuť úroveň 65% recyklovaného komunálneho odpadu. Máme k tomu ďaleko, no vraj sme na dobrej ceste.

"Kým pred 5 - 6 rokmi bola 6% úroveň recyklácie, teraz sa pohybujeme okolo 40%, zlepšenie tam je," skonštatoval odborník na odpady Marek Brindzík. Podľa zbernej spoločnosti skúsenosti z obcí na západnom Slovensku ukazujú, že po zavedení množstevného zberu klesol objem vyprodukovaného odpadu medziročne o 21 percent. zvýšila sa miera triedenia.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy