Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Najväčšia pátracia akcia v histórií bojnickej Zoo. Odborníci prosia o pomoc pri hľadaní mačky divej
Zdielať na

Najväčšia pátracia akcia v histórií bojnickej Zoo. Odborníci prosia o pomoc pri hľadaní mačky divej

BOJNICE / Teraz tu máme netradičné pátranie. Zoológovia zo Slovenska a susedného Česka hľadajú mačku divú – teda konkrétne miesta jej výskytu. Dlhé roky ju považovali za vyhynutý druh. Najnovšie však majú zábery z fotopascí, ktoré potvrdzujú jej existenciu. Kde sa však zdržuje je nateraz záhadou.

V Národnej zoo Bojnice rozbiehajú najväčšiu pátraciu akciu v jej histórii. Hľadajú akékoľvek informácie o pohybe mačky divej vo voľnej prírode. "Mačka divá bola považovaná za škodnú zver a preto ju lovili," uviedol Jaroslav Slašťan z Národnej Zoo Bojnice.

Jej počty vo voľnej prírode začali rapídne klesať. Nepomohlo ani to, že ju vyhlásili za chránenú a patrí dokonca medzi druhy európskeho významu.  "Doteraz nebol robený monitoring, tak nevieme odhadnúť veľkosť populácie," pokračuje Slašťan.


Odborníci dlho ani netušili, či sa nejaké mačky divé v našej prírode nachádzajú. Najnovšie zábery z fotopascí z česko – slovenského pohraničia ale naznačujú, že mačka divá sa z našich lesov nevytratila. Obýva oblasti od 300 do 600 metrov nad morom žije utajeným spôsobom.

Zoológovia teraz rozbiehajú jedinečný projekt. V Bojnickej zoo vyrastie najväčšia rehabilitačná stanica pre mačky divé v strednej Európe.  "Dostanú nový priestor, bude to najväčšie v strednej Európe," povedal Branislav Tám z bojnickej Zoo.


Má to však háčik. Odborníci musia nájsť miesta, na ktorých mačka divá žije. "Chceme ich poprosiť, že ak uvidia mačku divú, alebo nájdu ju prejdenú autom, aby to oznámili a naši špecialisti vycestujú na miesto," dodal Slašťan.

V lesoch chcú rozmiestniť fotopasce a špeciálne zariadenia. "Budeme používať fotopasce, potom genetické testy," uzavrel Tám.

​Čím  dokáže očariť malebný Liptov sa dozviete v nasledujúcom tipe na víkend od TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy