Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
O sudcoch z korupčnej kauzy Plevel rozhodovali do rána. Kolúznu väzbu uznali len Bérešovi
Zdielať na

O sudcoch z korupčnej kauzy Plevel rozhodovali do rána. Kolúznu väzbu uznali len Bérešovi

BANSKÁ BYSTRICA / Takmer celú noc trvalo rozhodovanie o väzbe pre mužov zadržaných počas policajnej akcie Plevel. Štyria obvinení, vrátane bývalého krajského sudcu Pavla Polku a okresného sudcu Daniela Béreša, skončili po rozhodnutí sudcu Špecializovaného trestného súdu, vo väzbe. Obvinenia sa týkajú korupcie na žilinských súdoch.

Sudca špecializovaného trestného súdu rozhodoval o väzbe až 13 hodín, nakoniec všetkých štyroch mužov, ktorých zatkli počas akcie Plevel, vyviedli ráno pred pol piatou zo súdu a naložili do áut. Nik z nich ani z ich advokátov neodpovedal na žiadne otázky a kolóna policajných áut s ozbrojenou eskortou odišla.

​​Prokurátor žiada väzbu pre 4 mužov, pre možné pokračovanie v trestnej činnosti a obavu z ovplyvňovania svedkov. "V prípade jednej osoby ide o bývalého sudcu Krajského súdu v Žiline, v prípade ďalšej osoby ide o sudcu Okresného súdu Žilina s pozastaveným výkonom funkcie sudcu," vyjadril sa prokurátor ÚŠP.

tyri osoby obvinené zo zločinu prijímania úplatku v súvislosti s kauzou žilinských sudcov, ktorí boli zatknutí v rámci policajnej akcie Plevel, idú do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková s tým, že dôvodom väzby u všetkých obvinených je obava z možného ovplyvňovania svedkov. Rozhodnutie podľa hovorkyne nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosť. 

Jednému zo sudcov, Danielovi Bérešovi, uznal sudca kolúznu väzbu, voči čomu prokurátor podal sťažnosť. Rozhodovať o nej bude najvyšší súd.

"Je na mieste urobiť nové opatrenia, ktoré súvisia s novou súdnou mapou, aby došlo k pretrhnutiu korupčných väzieb," uviedla ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy