Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľká výstavba a rekonštrukcia ciest. Toto sú úseky, ktoré majú priority
Zdielať na

Veľká výstavba a rekonštrukcia ciest. Toto sú úseky, ktoré majú priority

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda na svojej 37. schôdzi schválila niekoľko dôležitých dokumentov. Medzi nimi napríklad aj zásadný dokument pre rezort dopravy - Zoznam investičných priorít. Ním sa bude riadiť príprava, výstavba aj údržba cestnej infraštruktúry nasledujúce desaťročie. Cieľom je, aby cestné projekty robili na základe reálnych dopravných potrieb Slovenska, nie na základe politických sľubov a lobingu. Okrem toho, vláda odobrila aj návrh vicepremiérky Veroniky Remišovej , ktorým zaviazala ministrov preveriť všetky zmluvy od roku 2016 s firmou Bonul.

Ministerstvo dopravy plánuje zmeny v spôsobe výstavby a údržby cestnej infraštruktúry. Dôležitým mostíkom je pre nich práve dokument, ktorý v stredu vláda schválila, a to Zoznam investičných priorít.  "Zoznam investičných priorít sme intenzívne pripravovali spolu s Útvarom hodnota za peniaze od môjho nástupu do funkcie. Je zásadný nielen preto, že je jednou zo základných úloh v Programovom vyhlásení vlády, ale najmä preto, že na jeho základe budeme môcť transparentne a predvídateľne pripravovať cestné projekty, čo je dôležité pre stavebný trh a všetkých obyvateľov Slovenska," vysvetlil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. 

Či sa do rebríčka zmestila aj vaša cesta, si môžete overiť TU:

Zoznam vyše stovky projektov vznikol na základe analytických výpočtov a tvrdých dát. Harmonogram bude známy po schválení štátneho rozpočtu. Ministerstvo dopravy si od týchto dokumentov sľubuje okrem transparentného rozhodovania o jednotlivých cestných stavbách aj ich efektívnejšie a plynulejšie financovanie. 

Kontroly zmlúv s Bonulom

Vláda tiež schválila na návrh vicepremiérky Veroniky Remišovej uznesenie, ktorým zaviazala ministrov preveriť všetky zmluvy od roku 2016, ktorých plnenie obsahovalo podmienku certifikátu C4. Úrad pre verejné obstarávanie viackrát konštatoval, že touto podmienkou sa obchádzala transparentnosť súťaží. Tieto zmluvy v hodnote desiatok miliónov eur sa stali biznis modelom spoločnosti Bonul a jej blízkej spoločnosti Vel security.

"Obe tieto bezpečnostné služby, ktorým vlády SMER-u prihrávali obrovské zákazky, prišli o bezpečnostné previerky, aj keď na definitívne rozhodnutie Národného bezpečnostného úradu sa stále čaká. Vláda však musí byť na právoplatné rozhodnutie pripravená a preto je dôležité, aby sme mali o všetkých týchto zmluvách prehľad a boli pripravení na ich zrušenie. Treba skúmať, ako prebiehali súťaže a plnenia so štátom za vlád Smeru a preto som rada, že sme dnes urobili ďalší krok k dôslednej analýze a riešeniam tohto problému," skonštatovala vicepremiérka Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy