Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SBS Bödörovej sestry prišla o štátnu bezpečnostnú previerku
Zdielať na

SBS Bödörovej sestry prišla o štátnu bezpečnostnú previerku

BRATISLAVA / Po súkromnej bezpečnostnej službe Bonul prišla o bezpečnostnú previerku aj ďalšia SBS, konkrétne Vel Security. Ako ďalej uvádza spravodajský portál Aktuality.sk, firma v minulosti patrila sestre väzobne stíhaného podnikateľa Norberta B. Miriam Gombíkovej.

Spoločnosť Vel Security má podľa portálu Aktuality.sk ročný obrat v miliónoch eur. V roku 2016 zarobila napríklad 7,7 milióna eur. Portál zároveň poukázal na prepojenie tejto SBSky s Bonulom. "Finančné operácie medzi dvojicou bezpečnostných firiem vzbudzujú podozrenie, že Bonul do Vel Security prelieval zisky. Podľa účtovných dát pochádzajúcich z policajného vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa Bonul na tržbách Vel Security podieľal v rokoch 2014-2017 až troma štvrtinami," napísal portál.

Zároveň pripomínajú, že Vel Security má podľa Centrálneho registra zmlúv uzavretých 26 zmlúv so štátnymi inštitúciami. Najväčšou je zmluva na dodávku bezpečnostného systému pre Zbor väzenskej a justičnej stráže za 8,7 milióna eur. "Vel Security túto zákazku získala v súťaži s Bonulom. Súťaž preveroval pre podozrenia z kartelovej dohody aj Protimonopolný úrad. Prešetrovanie bolo ukončené v decembri 2018 bez nálezu," uviedol portál. Dodal, že bezpečnostnú službu zároveň preveruje Okresný súd v Žiline pre podozrenia z nepravdivého zápisu v protischránkovom registri.

"NBÚ ukončil preverovanie firmy Vel Security a rozhodol v zmysle zákona. Rozhodnutie úradu ešte nie je právoplatné. Spoločnosti plynie 15-dňová lehota, počas ktorej sa proti verdiktu môže odvolať," povedal pre TV JOJ hovorca Národného bezpečnostného úradu Peter Habara.

SBS Bonul sa roky darilo. V súčasnosti je syn majiteľa za mrežami. O preverení bezpečnostnej previerky firma tvrdí, že ide o nezákonnú politickú objednávku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy