Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cestovný ruch na Slovensku je na kolenách. Ľudia protestujú, vládu žiadajú o okamžitú pomoc
Zdielať na

Cestovný ruch na Slovensku je na kolenách. Ľudia protestujú, vládu žiadajú o okamžitú pomoc

BRATISLAVA / Cestovný ruch je na kolenách. O prácu v tomto odvetví prišlo na Slovensku počas pandémie už okolo 20- tisíc ľudí a ďalšie tisíce čaká podobný osud. Podpora turizmu nateraz viazne a prijaté opatrenia proti šíreniu pandémie sú pre hotely, reštaurácie a cestovné kancelárie likvidačné. V centre Bratislavy sa preto zhromaždili stovky pracovníkov v cestovnom ruchu, ktorí žiadajú vládu o okamžitú pomoc.

Existenčné problémy hlásia najmä mestské hotely, ktoré vykazujú takmer nulové tržby. Najväčšie problémy hlásia z tradičných bášt turizmu - teda z Bratislavy a Košíc. Dôvodom je najmä fakt, že po slabom lete im hrozí aj katastrofálna jeseň. Kongresy sa takmer neorganizujú a zároveň ani firemné akcie. Následkom tohto stavu môže byť prepúšťanie až tisícok ľudí v cestovnom ruchu. 

Organizátori stredajšieho protestu preto zorganizovali pochod z Prezidentského paláca až na Námestie slobody. Tam sa pokúsia odovzdať vláde návrh svojich opatrení na zlepšenie situácie v cestovnom ruchu. Prijali by zároveň priamu pomoc, aby sa desiatky tisíc pracovných miest podarilo udržať. Minister financií Eduard Heger však už predtým povedal, že rekreačné poukazy alebo zníženie dane z pridanej hodnoty na ubytovacie a stravovacie služby si zaslúžia alternatívne riešenia.

​"Diskutujeme s ministerstvom dopravy, pod ktoré cestovný ruch patrí, a tiež aj s ministerstvom financií o niektorých návrhoch. Predostreli sme nejaké možnosti, ako by aj náš rezort mohol pomôcť, ale pred tým ako to bude uzavreté by som nechcel informovať skôr médiá, ako dosiahneme dohodu s kolegami," vyjadril sa k téme minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy